previous arrow
next arrow
Slider

Megvalósult pályázatok


Elkészült a LEADER 2014-22 Eredményösszegző film a Nyugat-Dunántúli Helyi Akciócsoportok együttműködésében.

Hosszú film: https://www.youtube.com/watch?v=NiAU0RL45PI
Rövid film: https://www.youtube.com/watch?v=xiq34_W3CWo

operatőr, vágó: Ladányi János

Szabó Lajos – Szálláshely-fejlesztés a döröskei Kondás-Házban
Tovább…

A kedvezményezett Szabó Lajos, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében Döröskén egy 6 férőhelyes, 3 különálló apartmanból álló falusi szálláshely kialakítása és működtetése valósult meg. A projektből az épület külső és belső vakolási, festési munkái, az egyes helyiségek víz- és villanyszerelése, a hőleadók beépítése és fürdőszoba kialakítása, valamint a térkövezés valósult meg.
Ennek köszönhetően egy olyan szálláshely jött létre, ahol kiváló lehetőség nyílik a szabadidő hasznos eltöltésére.

Kulturális és Faluszépítő Egyesület Kemestaródfa – Faluszépítés eszközbeszerzéssel
Tovább…

A kedvezményezett, Kulturális és Faluszépítő Egyesület Kemestaródfa a „Civil szervezetek tevékenységének támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében 1 db 6*14-es professzionális rendezvénysátor és 10 db sörpad garnitúra került beszerzésre. Mindkét eszköz a rendezvények lebonyolításánál nyújt nagy segítséget. A sátor könnyen felállítható, így eső esetén sem kell az adott rendezvényt elhalasztani, a sátor alatt meg lehet tartani, a sörpad garnitúrákkal pedig a vendégek fogadása lett kulturáltabb.

Bíró Eszter – Sószoba és színterápia
Tovább…

A kedvezményezett Bíró Eszter, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy egyedülálló, Vasváron és a környéken egyedi szolgáltatás jött létre: egy sószoba került kialakításra. Az alábbi berendezési tárgyak és eszközök kerültek beszerzése: Parajdi sófal, Himalájai sótégla dekor, Himalájai sótégla dekor oszlop, sóhomokozó, színterápiás csillagos égbolt, sógenerátor, légtérsterilizáló lámpa, relax fotelek, gyermek kisasztal és hozzá székek, íróasztal irodaszék és székek a várakozó vendégek számára. A sóterápiás kezelések mindenki számára használhatóak, jótékony hatásait bárki élvezheti.

Móricz Péter – Szállj el „kismadár”
Tovább…

A kedvezményezett Móricz Péter, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egyrészt 1 db permetező dróncsomag került beszerzésre, mely egy bármikor bevethető, könnyen szállítható, nagy teljesítményű permetező drón. Másrészt pedig beszerzésre került 1 db ipari drón, mely a mezőgazdasági, építőipari, térképészeti felmérések, biztonságtechnikai, hőkamerás épületgépészeti és építmények felmérések során nagy segítség. Ezzel a fejlesztéssel a vállalkozás szolgáltatási köre bővült, új tevékenységgel egészült ki.

DERRIVÁL Bt. – Komplex vállalkozásfejlesztés!
Tovább…

A kedvezményezett DERRIVÁL Bt., a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a vállalkozás gépparkjának korszerűsítése, bővítése valósult meg. Egy új targonca került beszerzésre, mellyel a raktározási feladatok lettek könnyebbek. Mivel ez a targonca közúti közlekedésre nem alkalmas, ezért a szállítás könnyítése miatt rámpák kerültek beszerzésre, így saját járművel megoldható a területek közötti gépmozgás. Az eszközök beszerzésével a vállalkozás tevékenységei színvonalasabban végezhetők.

Dr. Dekor Stúdió Kft. – Dr Dekor Kft vállalkozás fejlesztése
Tovább…

A kedvezményezett Dr. Dekor Stúdió Kft., a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében 1 db iMac, 1 db nagyformátumú vágó/nyomtató és 1 db habvágógép került beszerzésre. Ezzel a beszerzéssel a vállalkozás fő és egyéb tevékenységei (reklámanyag, tájékoztató táblák készítése) fejlődnek, így biztosítva a még szélesebb körű szolgáltatást. A fejlesztésnek köszönhetően a cég térségben betöltött szerepe növekedett, hiszen olyan megrendelők is megjelentek, akik korábban nem.

NaturArch Studio Kft. – Vállalkozásfejlesztés a NaturArch Kft-nél
Tovább…

A kedvezményezett NaturArch Studio Kft., a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egyrészt eszközbeszerzés, másrészt pedig immateriális javak beszerzése valósult meg. Az eszközbeszerzés magába foglalta egy tervező monitor, egy notebook, egy projektor, egy nyomtató és egy konferencia TV vásárlását, illetve egy tervező szoftver beszerzését.  A fejlesztéssel a vállalkozás tevékenységének építészeti-, mérnöki szolgáltatásokkal való bővítése valósul meg.

One1Parts Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – A One1Parts Kft komplex vállalkozásfejlesztése
Tovább…

A kedvezményezett One1Parts Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében eszközbeszerzés, ingatlanfelújítás, immateriális javak beszerzése és marketing tevékenység valósult meg. A beszerzett eszközök között szerepel monitor, külső merevlemez, egér, többportos adapter, laptop, nyomtató, táblagép, fülhallgató, laptoptáska, mobiltelefon és óra. Az ingatlanfelújítás nyílászárók cseréjét és villamosrendszer felújítását foglalta magába. Marketing tevékenység keretében pedig egy weboldal került létrehozásra: https://one1parts.com/

A fejlesztésnek köszönhetően a kor igényeinek és követelményeinek megfelelő munkakörnyezetben, naprakész szolgáltatást tud nyújtani a vállalkozás.

Árvíz Bt. – Kenuzás a Rábán
Tovább…

A kedvezményezett Árvíz Bt., a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében kajakok, kenuk, evezők, mentőmellények és egy fűnyíró traktor is beszerzésre került. A fejlesztéssel lehetőség nyílik a vállalkozás szolgáltatásainak bővítésére és minőségi javítására. Eddig a szolgáltatások igénybe vevői főleg magánemberek, kisebb vállalkozások voltak, azonban az eszközök bővítésével lehetőség nyílik egyesületek, iskolai csoportok fogadására is.

Tóth Ferenc – Eszközbeszerzés Tóth Ferenc egyéni vállalkozónál
Tovább…

A kedvezményezett Tóth Ferenc, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy szállítószalag került beszerzésre, mellyel a tetőfedés, héjalás tevékenységhez kapcsolódóan bővült az eszközállomány. A fejlesztéssel minőségi javulás érhető el és javult a munkahatékonyság is. Emellett marketing tevékenység is megvalósult, 100 db szórólap és 100 db névjegykártya is készült, melyekkel a vállalkozás hírneve szélesebb körbe terjeszthető.

Góré Dombi Lovas Sport Egyesület – Lovas Egyesület fejlesztése
Tovább…

A kedvezményezett, Góré Dombi Lovas Sport Egyesület a „Civil szervezetek tevékenységének támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében 1 db vonólap, 1 db szállítóláda, 2 db Neuzer nyereg és 2 db napelemes villanypásztor került beszerzésre. A fejlesztéssel a szolgáltatások színvonala nőtt, minőségi javulás lesz megfigyelhető. A napelemes villanypásztor segítségével az üzemi általános költségek csökkentek, a vonólap és a szállítóláda segítségével a hatékonyság javul és a kézimunka igénybevétele csökken.

Nagymizdó Község Önkormányzat – Turisztikai pihenőpontok Nagymizdón
Tovább…

A kedvezményezett, Nagymizdó Község Önkormányzat az „Aktív turisztikai megállópontok kialakítása, fejlesztése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy aktív turisztikai megállópont került kialakításra Nagymizdón két helyszínen. Az egyik helyszín a falu elején található közpark, ahol a turisták egy komplex túra során meg tudnak állni, de emellett közösségi színtérként is funkcionál. Itt elhelyezésre került 3 db pad, 3 db kerti kiülő, 2 db kerti sütő ülőkékkel, 1 db szeméttároló, 1 db kerékpártároló és 1 db turisztikai információs tábla. A másik helyszín a helyi Lovasudvaron van, ahol 1 db mászóvár, 2 db kerti kiülő és 1 db kerékpártároló került elhelyezésre.

Nyújtsd a kezed Hegyhátsálért Faluszépítő Egyesület – Környezeti értékmegőrzés és fejlesztés Hegyhátsálon
Tovább…

A kedvezményezett, Nyújtsd a kezed Hegyhátsálért Faluszépítő Egyesület a „Civil szervezetek tevékenységének támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében 1 db fűnyíró traktor, 2 db motoros fűkasza, 1 db lombfúvó és 1 db hómaró beszerzése valósult meg. Ezekkel az eszközökkel az egyesület faluszépítő tevékenysége került fejlesztésre, melynek köszönhetően a településen élők lakókörnyezetének gondozása javul.

Castello 2008 Kft. – Korszerű technológia alkalmazása a Castello 2008 Kft-nél
Tovább…

A kedvezményezett Castello 2008 Kft., a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a konyhatechnológia fejlesztése valósult meg. Beszerzésre került fagyasztószekrény, gáztűzhely, szeletsütő, feltéthűtő, dagasztógép, sokkoló hűtő, kombi kemence, hűtőszekrények, asztalok és székek. A fejlesztésnek köszönhetően a kor igényeinek és követelményeinek megfelelő naprakész szolgáltatás nyújtható, kiszolgálva a vendégek igényeit.

Oszkó Község Önkormányzata – Innovatív gyermek és ifjúsági programsorozat megvalósítása Oszkón
Tovább…

A kedvezményezett, Oszkó Község Önkormányzata az „Innovatív gyermek és ifjúsági programsorozat megvalósítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt célja egy egész évet átívelő programsorozat megvalósítása a térség értékeinek, hagyományainak felelevenítése céljából főleg óvodás korú gyermekek számára. A 16 db megvalósult program között szerepelt a horgolás hagyományainak felelevenítése, farsangi fánksütés, családi nap, rétessütés, aszalás, csuhébaba készítés, lekvárfőzés, kompótkészítés, szörpkészítés, betlehemezés, falusi disznóvágás és tojásfestés is. A programok segítségével a gyerekek megismerkedhettek a Vasi Hegyháthoz kötődő értékekkel, népszokásokkal.

Csehimindszent Község Önkormányzata – Értékfeltárás és turisztikai szakmai képzés a Vasi-Hegyhát területén
Tovább…

A kedvezményezett Csehimindszent Község Önkormányzata a „Helyi turisztikai emberek szakmai képzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében foglalkoztatott személy a projekt kezdetén képzésen vett részt, mely két részből tevődött össze: egy 30 órás „Helybeli emberek turisztikai képzése” és egy 60 órás „Kommunikáció” részből. A helyi turisztikai szakember feladata az idegenvezetés, programszervezés, helyi értékek bemutatása, helyi termékekből álló kóstolók tartása, vallási és kulturális örökségi értékek bemutatása, turisták fogadása és körbevezetése. A projekt eredményeként Csehimindszenten és a térségben egységes összefogás mentén szakszerű idegenvezetői kvalitással bíró helyi turisztikai szakember került foglalkoztatásra, aki nem csak a település turisztikai programjait és látnivalóit ajánlja ki, hanem a teljes térségben lévő látványosságokat.

TOMAKER Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – Eszközbeszerzés a Tomaker Kft. telephelyén
Tovább…

A kedvezményezett TOMAKER Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében 6 db kertészeti termesztő asztal, 1 db fűnyíró traktor, 1 db benzinmotoros fűkasza és 1 db multifunkcionális nyomtató került beszerzésre, valamint marketing tevékenység is megvalósult, mely magában foglalja névjegykártyák készítését, Facebook profil fejlesztését és a termékek fotózását. A fejlesztés célja az új termékek bevezetéséhez szükséges eszközbeszerzés megvalósítása és a célközönség növelése volt.  

dr. Garamszegi Gábor – Présházfelújítás az oszkói hegyen
Tovább…

A kedvezményezett dr. Garamszegi Gábor, a „Régi hagyományos szerkezetű présházak felújítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében a kedvezményezett tulajdonában lévő a régi, népi építészet stílusjegyeit hordozó présház tetőhéjazatának teljes cseréjére került sor. A zsúptető, mint népi építészeti technika egyedülálló módon ökológikus, sem az előállítás, sem a használat, sem pedig az elbontás során nem igényel nagy mennyiségű energiát, vagy bármiféle mesterséges adalékanyagot, a keletkezett bontási termék pedig a természetben lebomlik. A zsúpfedeles házak megfelelő karbantartás mellett igen hosszú életűek, akár 30-40 éven át is képesek ellátni feladatukat. A fejlesztés eredményeként megújított pince épületek még több évtizeden keresztül őrizhetik a szőlőhegy hagyományos arculatát.

Bárdosi Katalin – Eszközbeszerzés az őstermelői tevékenység fejlesztése érdekében
Tovább…

A kedvezményezett Bárdosi Katalin, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében 1 db rendképző, 1 db hátsó függesztett kasza, 1 db homlokrakodó, 1 db emelővilla, 1 db bálafogó és 2 db bálatüske került beszerzésre. A fejlesztés elengedhetetlenül szükséges volt az álltartó tevékenység zavartalan működéséhez, ezáltal hatékonyabban lehet végezni a takarmány betakarítását. A fejlesztett eszközállománynak köszönhetően bérmunka is vállalható, ami az árbevétel növekedéséhez is hozzájárul.

Morekaland Kft. – Vállalkozásfejlesztés a Morekaland Kft-nél
Tovább…

A kedvezményezett Morekaland Kft., a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a fotó- és videókészítést elősegítő alábbi eszközök kerültek beszerzésre: 1 db Atomos AtomX Power Kit 2, 1 db Atomos Full HDMI spirálkábel, 1 db SmallRig dönthető monitortartó adapter vakupapucs adapterrel, 2 db Sony 160GB memória kártya, 1 db Sony memória kártya olvasó, 1 db Sigma “MC-11 CANON EF” ADAPTER , 1 db Sigma 24-70/2.8 (A) DG OS HSM Canon EF objektív, 1 db Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM objektív, 1 db Canon EF 70-200mm f/4 L IS II USM objektív, 1 db Syrp 82mm Variable Neutral Density Filter Kit , 1 db Sennheiser mikroport , 1 db Lowepro Pro Trekker, 1 db Sandisk SANDISK EXTREME SSD PORTABLE, 2 db WD WESTERN DIGITAL 3.5″” HDD SATA-III 4TB 5400RPM 64MB CACHE, CAVIAR PURPLE, 2 db GOPRO HERO10 Fekete, 1 db LED panel, 2 db Jupio akkumulátor , 1 db Jupio USB Duo töltő LCD kijelzővel Sony NP-F970-hez , 1 db Manfrotto LL 4 szekciós légcsillapításos lámpaállvány , 1 db Jupio akkumulátor , 1 db Sony Alpha 7S III Kamera, 1 db SmallRig Professional Cage Kit for Sony Alpha 7S III, 1 db Jupio akkumulátor , 1 db monitor , 1 db Tiffen 82mm Black Pro-Mist 1/2 szűrő , 1 db DJI Mavic 3, 1 db WIRAL Lite kábelkamera-rendszer, 1 db DJI RSC2 Pro Combo, 1 db TILTA Basic Ring Grip for DJI RS 2 és 1 db Nanlite PAVOTUBE 30C fénycső.
A beszerzett eszközökkel bővült a vállalkozás eszközparkja és ezáltal növekedik a szolgáltatások minősége és színvonala.

Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány – Analóg múlt, digitális jövő
Tovább…

A kedvezményezett, Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány a „Civil szervezetek tevékenységének támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban.  A projekt keretében egy A/3 színes lézer multifunkciós nyomtató, egy A/4 hálózatos lézernyomtató és egy notebook került beszerzésre. A beszerzett informatikai eszközök segítségével lehetővé vált a levéltári anyagok digitális megőrzése. A fejlesztés segíti a tudományos tevékenység költséghatékony kivitelezését, modernizálását. A szakmai és ismeretterjesztő előadások, bemutatók anyaga is összeállítható és nagy segítséget jelentenek a levéltári és a múzeumi anyagok rendszerezésében.

Tőke László – Versenyképesség növelését célzó eszközbeszerzés
Tovább…

A kedvezményezett Tőke László, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy SHARK szalagfűrész került beszerzésre. Ezzel a fejlesztéssel a Kedvezményezett az igényeket rövidebb határidővel tudja vállalni, valamint speciális megrendeléseket is fogadni tud. A vállalkozásban minőségi javulás és innováció valósult meg.

Czövek Attila – Mentes élelmiszerek előállítása
Tovább…

A kedvezményezett Czövek Attila, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy önjáró magtisztító berendezés valamint 5 db rostagarnitúra került beszerzésre. Az eszköznek köszönhetően mindenféle termény tisztítására, szelektálására lehetőség nyílik. Az őstermelő által termesztett csupasz szemű zab, kukorica ezt követően őrlésre, liszt és dara előállítására alkalmas. A fejlesztésnek köszönhetően lehetőség nyílik az ételtoleranciával rendelkezőknek szánt termékek alapanyagának az előállítására és feldolgozására.

Csonka László – Komplex vállalkozásfejlesztés
Tovább…

A kedvezményezett Csonka László, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében az alábbi eszközök beszerzése valósult meg: ZAGREX PAXTOWER állvány, Fluke kétpólusú feszültségvizsgáló, HP notebook, HERON áramfejlesztő, Sonel kábel-és vezetékkereső, FLUKE szigetelésvizsgáló és Senco betonszögbelövő. A beszerzett eszközökkel olyan munkák is elvállalhatóak lesznek, melyek ezek nélkül nem lenne lehetséges. A vállalkozás eszközparkjának bővülésével a vállalkozás versenyképessége számottevő, számos olyan megbízást el tud vállalni, amire eddig nem volt lehetőség.

Szabó Barbara – Babi Photo eszközbeszerzése Vasváron
Tovább…

A kedvezményezett Szabó Barbara, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében 1 db fényképezőgép, 1 db optika és 1 db memóriakártya került beszerzésre. A beszerzett eszközöknek és marketing tevékenységnek köszönhetően fejlődött a vállalkozás, ugyanis magasabb minőségű és szebb képeket lehet készíteni. A marketing tevékenység keretében  névjegykártya és szórólap készült, így olyan emberekhez is eljut a szolgáltatás, akik a social felületeket kevésbé használják.

„IDEHAZA” – A Magyar Vidékért Egyesület – Hegyháti Tanösvény Csehiben
Tovább…

A kedvezményezett „IDEHAZA” – A Magyar Vidékért Egyesület az „Aktív turisztikai megállópontok kialakítása, fejlesztése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy új turisztikai attrakció jött létre. A Tanösvényen elhelyezésre került 5 db Túratábla, melyeken a tanösvény térképe, a térség állatvilága, növényvilága, a medvehagyma és a szőlőhegyi pincék kerülnek bemutatásra. Ezen felül kialakításra került egy egységes arculati információs tábla is. Egy ponton elhelyezésre került kerékpártároló és kerékpár-javítókészlet, 2 db esőbeálló, mely 15 fő befogadására alkalmas és 4 db szemetes. A Tanörvény és a megállópont egész éven keresztül érdekességekkel és hasznos információkkal tudja szolgálni az ide érkező turistákat.  

Patakút Bt. – Szállás, Hegyháti értékekkel
Tovább…

A kedvezményezett a Patakút Bt. a „Helyi turisztikai emberek szakmai képzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében foglalkoztatott személy a projekt kezdetén képzésben részesült: egy 30 órás „Helybeli emberek turisztikai képzése” és egy 60 órás „Kommunikáció” képzésen vett részt. A képzésen Vargáné Dercsényi Orsolya vett részt és Ő lett a foglalkoztatott. Feladata a szállásplatformok ellenőrzése, foglalások kezelése, vendégfogadás, iskolai csoportok oktató jellegű programjainak a lebonyolítása, céges csapatépítések szervezése, csomagajánlatok készítése és a weboldal, facebook oldal folyamatos frissítése.  A turisztikai képzésen szerzett ismeretek beépíthetőek voltak a szállásmarketingbe, melynek köszönhetően promotálni lehet a térséget.

B&T e-Spejz.hu Kft. – e-Spejz.hu
Tovább…

A kedvezményezett B&T e-Spejz.hu Kft., a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés célja az volt, hogy a vásárlói közösség kialakításához szükséges eszközök beszerzése révén nagyobb számú célközönséget érjenek el, mely meg is történt. Az alábbi eszközök kerültek beszerzésre: 1 db multifunkcionális konyhai gép, 1 db sokkoló hűtő, 1 db suosvide kád, 1 db kerámia grillsütő, 1 db vákuumozó, 1 db szeletelőgép, 1 db késkészlet, 3 db csemegehűtő, 5 db dolgozóasztal, 4 db mobiltelefon és 4 db laptop. Az eszközöknek köszönhetően mind az irodai munka, a termékek fotózása, a marketing tevékenység, mind pedig a raktározás és futárszolgálati tevékenységek fejlesztve lettek.

„Csodaszarvas Tájpark” Közhasznú Egyesület – Ismerjük meg egymás értékeit
Tovább…

A kedvezményezett „Csodaszarvas Tájpark” Közhasznú Egyesület a „Helyi turisztikai emberek szakmai képzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében foglalkoztatott személy a projekt kezdetén képzésben részesült: egy 30 órás „Helybeli emberek turisztikai képzése” és egy 60 órás „Kommunikáció” képzésen vett részt. A képzésen Landherrné Könye Hajnalka vett részt és Ő lett a foglalkoztatott. Feladata a szállóvendégek érkezéssel kapcsolatos igényeinek a felmérése és annak fizikai lebonyolítása, táborok organizálása, Tájparkba érkező vendégek fogadása és tájékoztatása, csomagajánlatok készítése, valamint az Egyesület weboldalának és Facebook oldalának frissítése.  A turisztikai képzésen szerzett ismereteken keresztül sikerült a tájpark szerepét és turisztikai súlyát emelni.

Séllei László Szilveszter – Séllei tetőfedő vállalkozás fejlesztése
Tovább…

A kedvezményezett Séllei László Szilveszter, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A vállalkozás új tetők készítésével foglalkozik. A munkák megkönnyítése végett egy GEDA cserépfelvonó lift került beszerzésre, ugyanis eddig a tetőfedő anyag feljuttatása a tetőre kézi erővel történt, viszont a lift segítségével gyorsabban és biztonságosabban lehet az anyagmozgatást elvégezni. Ennek köszönhetően várhatóan megkétszereződik az elvégzendő munkák száma.

Kustos Noémi – Házias ízek Nádasdon
Tovább…

A kedvezményezett Kustos Noémi, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy cukrász vállalkozás indítása valósult meg és az ehhez szükséges eszközök kerültek beszerzésre: 2 db munkaasztal, fali polc, mosogató, csepptálca tányérmosogató, 2 db keverő-dagasztó-habverőgép, 1 db légkeveréses sütő, 1 db asztali súlymérleg, 3 db hűtőszekrény, 1 db kávéfőző + daráló, 1 db süteményes hűtővitrin, 1 db italmelegentartó és 1 db automata vízlágyító. A projekt eredményeként megnyitott a cukrászda, a helyi lakosság és a környező települések lakossága már igénybe tudja venni a cukrászdát.

Gersekarátért Baráti Kör – Gersekarátért Baráti Kör szakmai munkájának fejlesztése
Tovább…

A kedvezményezett, Gersekarátért Baráti Kör a „Civil szervezetek tevékenységének támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében az Egyesület szakmai tevékenységének növelésére kerültek eszközök beszerzésre. Vásárlásra került egy fényképezőgép, a tárolására alkalmas táska és hordozható vetítővászon. A beszerzés nagyban segíti az egyesület tevékenységeit, a fényképezőgéppel jó minőségű fotózási és videózási munka végezhető, a vetítővászon pedig hozzájárul az előadások hátterének biztosításához.

„Nyújtsd a kezed Hegyhátsálért” Faluszépítő Egyesület – „Nyújtsd a kezed gyerekeidért”
Tovább…

A kedvezményezett, „Nyújtsd a kezed Hegyhátsálért” Faluszépítő Egyesület az „Innovatív gyermek és ifjúsági programsorozat megvalósítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt célja egy egész évet átívelő programsorozat megvalósítása a térség értékeinek, hagyományainak felelevenítése céljából főleg óvodás korú gyermekek számára. A programok között szerepelt Mikulásünnep, kézműves foglalkozások, betlehemes műsor, családi nap, őshonos állatok bemutatása, kincsvadászat, májusfa kitáncolás, ÖKO vetélkedő és hagyományőrző nap. A programok segítségével a gyerekek megismerkedhettek a Vasi Hegyháthoz kötődő értékekkel, népszokásokkal.

Vasvári Kisdedóvó Egyesület – Édes Álom
Tovább…

A kedvezményezett, Vasvári Kisdedóvó Egyesület a „Civil szervezetek tevékenységének támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében 100 db óvodai ágy, 100 db steppelt lepedő és ezek tárolására alkalmas gurulós tárolók kerültek beszerzésre. A beszerzett ágyak ergonómiai szempontból kényelmesek, könnyűek, kényelmes fekvést biztosítanak a gyerekeknek. A steppelt lepedők ellensúlyozzák a műanyag keménységét. Sokkal pihentetőbb és nyugodtabb alvást tudnak biztosítani a gyerekeknek. A gurulós tároló segítségével pedig ezek könnyen, kis helyen tárolhatóak.

Gróf Szabolcs József – Eszközbeszerzés a vállalkozás fejlesztése érdekében Gróf Szabolcs egyéni vállalkozónál
Tovább…

A kedvezményezett Gróf Szabolcs József, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy mini gumilánctalpas kotrógép került beszerzésre. A fejlesztéssel a vállalkozásnak a többlábon állás megteremtése volt a cél, az eddigi tevékenység (központi fűtés és csőhálózat szerelése) kiegészült újabb tevékenységekkel (építési terület előkészítése, folyadékszállításra szolgáló közmű építése). Az új eszköz segítségével nőtt a vállalkozás hatékonysága, kapacitásnövelő hatása a jövedelmezőséget is növeli.

Barbalics Krisztián István – Eszközbeszerzés
Tovább…

A kedvezményezett Barbalics Krisztián István, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A pályázat keretében egy cserépfelvonó, állványszögező és gurulóállvány kerültek beszerzésre. A technológiai fejlesztéssel az egyes munkafolyamatok hatékonyabban fognak tudni megvalósulni, aminek következtében bővül a kapacitás, ami bevételnövekedést fog indukálni. Az eszközbeszerzéssel a vállalkozás szolgáltatásai javultak, a meglévő tevékenységek minősége és hatékonysága növekszik.

„Együtt Nádasdért” Faluszépítő és Fejlesztő Kulturális Egyesület – Hétdombi vidéki élet programsorozat – Hagyományok megőrzése, átörökítése Nádasdon
Tovább…

A kedvezményezett, az „Együtt Nádasdért” Faluszépítő és Fejlesztő Kulturális Egyesület „Innovatív gyermek és ifjúsági programsorozat megvalósítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy 16 programból álló, egész évet átölelő programsorozat valósult meg. A programok között szerepelt egy projektnyitó rendezvény, törzsökhúzás, helytörténeti vetélkedő, játszóházak, aratás, szüreti mulatság, betlehemezés, falukarácsony, teadélután, falutakarítás, gyümölcsész nap, húsvéti programok, májusfa-kitáncolás és pünkösdölés.
A programoknak köszönhetően a település fiataljai körében népszerűsítésre kerültek a vidéki élet hagyományai, felelevenítésre kerültek a népszokások, népi kismesterségek. A programsorozat elősegítette a fiatalok tudatos gondolkodását, szemléletformálását.

Varga József – Gépbeszerzés a Vasi Hegyháton létesülő szamóca ültetvényhez
Tovább…

A kedvezményezett Varga József, a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében Szemenyén egy ’szedd magad’ formában működő szamóca ültetvény került kialakításra, melynek a műveléséhez egy traktor és egy sorközművelő került beszerzésre. A marketing tevékenység keretében egy honlap került kialakításra (http://eperszeddmagad.hu). A fejlesztésnek hatására nő a bevétel és a többlet termelésből lehetőség nyílik kistermelőként majd a termést feldolgozni. Az újonnan létrehozott szamócás mind a helyi mind a környékbeli lakosság számára előny, hiszen az elsők között érő gyümölcsért nem kell több km-t autózniuk, helyben is megtalálható lesz.

Hegyháti Kulturális- és Sportegyesület – A szabadidő hasznos eltöltése a Vasi-Hegyhát területén
Tovább…

A kedvezményezett, Hegyháti Kulturális- és Sportegyesület az „Innovatív gyermek és ifjúsági programsorozat megvalósítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt célja egy egész évet átívelő programsorozat megvalósítása a térség értékeinek, hagyományainak felelevenítése céljából főleg óvodás korú gyermekek számára. A programok között szerepelt evezés, Hegyháti túrázás, gyógynövénytúra, kenyérsütés, szüret és disznóvágás. A programok segítségével a gyerekek megismerkedhettek a Vasi Hegyháthoz kötődő értékekkel, népszokásokkal.

Vasi Hegyhát Könyvtáraiért Közhasznú Egyesület – Értékőrző rendezvények a Vasi-Hegyhát területén
Tovább…

A kedvezményezett, Vasi Hegyhát Könyvtáraiért Közhasznú Egyesület az „Innovatív gyermek és ifjúsági programsorozat megvalósítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt célja egy egész évet átívelő programsorozat megvalósítása a térség értékeinek, hagyományainak felelevenítése céljából főleg óvodás korú gyermekek számára. A programok között szerepelt értékőr tábor, farsang, betlehemezés, gyógynövény túra, őshonos állatok bemutatása, kincsvadászat, népi iparművészet bemutatása, ÖKO vetélkedő, hagyományőrző nap és szüret. A programok segítségével a gyerekek megismerkedhettek a Vasi Hegyháthoz kötődő értékekkel, népszokásokkal.

Kovács Gergely László – Szolgáltatóház kialakítása Egyházashollós területén
Tovább…

A kedvezményezett, Kovács Gergely László a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások indításának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy inkubátorház kialakítása valósult meg. Az épület helyi védettség alatt áll. A felújítás belső átalakítással és a dél-nyugati homlokzaton lévő előtér bontását foglalta magába. Az épület új cserépfedést kapott, a nyílászárók cserélve lettek és egy fedett terasz épült.
A vállalkozás az inkubátorház szolgáltatásainak biztosítására jött létre. A helyi vállalkozók számára lehetőség nyílik az ügyintézési, tárgyalási, adminisztrációs feladataik ellátására. Akiknek nem áll rendelkezésre saját iroda helyiség kialakítása, azoknak ebben az épületben lehetőségük van egyet igénybe venni.

Vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület – Kulturális hagyományainkkal a jövőnkért
Tovább…

A kedvezményezett, Vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület a „Civil szervezetek tevékenységének támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében az egyesület kulturális tevékenységéhez kapcsolódóan kerültek beszerzésre eszközök. Az egyesület egy citera zenekarral bővült, melynek működéséhez 5 db citera került beszerzésre. A szabadtéri rendezvényekhez egy többfunkciós mobil sátor került beszerzésre. Az egyesület számos rendezvényt szervez (például Tűzoltó Mikulás, Locsolás, II. Vasvári Tűzoltó Tüzesvizek Találkozója, Májusfa kitáncolás) melyekhez ez a sátor nélkülözhetetlen. 

Feltöltve: 2022.09.26.

Garamszegi Kristóf – Présházfelújítás az Oszkói hegyen
Tovább…

A kedvezményezett, Garamszegi Kristóf a „Régi hagyományos szerkezetű présházak felújítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében az Oszkói szőlőhegyen található présház zsúpfedésének cseréjére került sor.  A zsúpkészítés egy olyan ősi tudás, melynek története a népi építészetben évszázadokra nyúlik vissza. A régmúltban a házak fedésére, héjalására a nád, a szalma és a zsindely voltak a legalkalmasabb anyagok. Nálunk a szalma a legelterjedtebb. A kévés zsúpfedés már a középkortól kezdve ismert a magyar nyelvterületen. A felvert zsúppal szemben a tetőre kötött kévékkel való fedés tartósabb fedési technika. A zsúpfedeles házak megfelelő karbantartás mellett igen hosszú életűek, akár 30-40 éven át is képesek ellátni a feladatukat.

Szívügyünk Olaszfa Egyesület – A Szívügyünk Olaszfa Egyesület infrastruktúrájának fejlesztése
Tovább…

A kedvezményezett Szívügyünk Olaszfa Egyesület a „Civil szervezetek tevékenységének támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében beszerzésre került 1 db Husqvarna fűnyíró traktor, 2 db 3×3 méteres és 1 db 3×6 méteres sátor, 2 db 10 literes és 2 db 20 literes badella, 1 db szállítóláda és 1 db thermoláda. A vásárolt tételek jó minőségű, praktikus eszközök, amelyekkel eddig az egyesület nem rendelkezett, és amelyeket még hosszú éveken keresztül tud használni saját és társszervezésű programokon. Az eszközök közül a sátrak már használatba is kerültek a Szentegyházi Gyermekfilharmónia olaszfai koncertjén, az Olaszfai Lovas Egyesülettel közösen szervezett Regionális tenyészszemlén, valamint Rákász Gergely orgonaművész koncertturnéjának olaszfai Culture Oasis állomásán, ahol az ételszállító eszközök közül is többet használatba került.

Feltöltve: 2022.08.26.

Pass Imre – Daraboshegyi vállalkozásfejlesztés
Tovább…

A kedvezményezett Pass Imre a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy teherfelvonó került beszerzésre., valamint marketing tevékenység valósult meg. A projekt eredményeként a vállalkozás versenyképessége növekedett. A beszerzett eszköz hozzájárul a piaci igények hatékonyabb kielégítéséhez, a jelenlegi munkahelyek megtartásához. A vállalkozás által nyújtott szolgáltatással az építőiparban jelentkező térségi és helyi igényeket könnyebben lehet kielégíteni.

Hajba Balázs – Állványozás
Tovább…

A kedvezményezett Hajba Balázs a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozás indításának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy PIONART PUM70 keretes szerkezetű homlokzati állvány került beszerzésre.
A fejlesztés következtében olyan jellegű tevékenységek is a feladatok közé fog tartozni, melyek korábban a megfelelő eszköz hiánya miatt nem voltak lehetségesek. A homlokzati állvány felállításával gyorsabb, precízebb és biztonságosabb munka végezhető. A beruházásnak köszönhetően nő az árbevétel, lehetőség nyílik további fejlesztésekre és tovább lehet bővíteni a tevékenységi kört.

Dr. Nagy Csilla – Fogászati szolgáltatás fejlesztése
Tovább…

A kedvezményezett Dr. Nagy Csilla a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a vállalkozás eddigi tevékenységéhez (fogászat) kapcsolódó eszközök kerültek beszerzésre. Vásárlásra került egy Quik Sleeper 5 C3 érzéstelenítő berendezés, egy elektronikusan vezérelt injekciós érzéstelenítő készülék, mely alkalmas intraosseális érzéstelenítésre. Valamint egy Vitali T5 Master fogászati kezelőszék, mely a jogszabályi megfelelést támogatja a 98,5%-os amalgám, higany szűrőkapacitásával, kényelmesebb és nem csak felnőttek, hanem gyerekek kezelését is lehetővé teszi.
A projekt hatására javul a térségben élők fogászati ellátása, javul a munkahatékonyság, fokozásra került a termelékenység. Az eszközöknek köszönhetően fejlődött a vállalkozás, mely jelentős szerepet játszik a versenyképesség és a piaci elismertség növelésében.

Olaszfa Község Önkormányzata – Turisztikai szakember foglalkoztatása Olaszfán
Tovább…

A kedvezményezett Olaszfa Község Önkormányzata a „Helyi turisztikai emberek szakmai képzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében foglalkoztatott személy a projekt kezdetén képzésben részesült. A képzés két részből tevődött össze: egy 30 órás „Helybeli emberek turisztikai képzése” és egy 60 órás „Kommunikáció” részből állt. A helyi turisztikai szakember feladata az idegenvezetés, programszervezés, helyi értékek bemutatása, helyi termékekből álló kóstolók tartása, vallási és kulturális örökségi értékek bemutatása, turisták fogadása és körbevezetése Olaszfán. A projekt eredményeként Olaszfán és a térségben egységes összefogás mentén szakszerű idegenvezetői kvalitással bíró helyi turisztikai szakember került foglalkoztatásra, aki nem csak a település turisztikai programjait és látnivalóit ajánlja ki, hanem a teljes térségben lévő látványosságokat.

K és B Bioenergia Kft. – Elektromos homlokvillás targonca beszerzése a K és B Bioenergia Kft-nél
Tovább…

A kedvezményezett K és B Bioenergia Kft. a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A vállalkozás fő tevékenysége faapríték és brikettgyártás. A projekt keretében egy Weidemann T4512 anyagmozgató gép került beszerzésre. A bővüléshez, versenyben maradáshoz elengedhetetlen volt a beruházás. A fejlesztéssel a megrendeléseket hatékonyabban, eredményesebben és biztonságosabban lehet végezni. Javul a működő tőke ellátottság, nő az árbevétel és az eredményesség.

FERRO-PETROL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – Tankoló automata telepítése a Ferro Petrol Kft. telephelyén
Tovább…

A kedvezményezett FERRO-PETROL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy tankoló automata berendezés telepítése valósult meg. A vállalkozás a főtevékenységéhez (gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem) kapcsolódóan hajtotta végre a fejlesztést, mellyel éjjel-nappali nyitva tartás vált elérhetővé, ugyanis az eszköz nyitvatartási időn túl kezelő nélkül is képes a teljes üzemanyag forgalom készpénzes, bankkártyás és egyedi szerződött vevők kiszolgálására.

Lakosi László – Szervezett kirándulások vadregényes tájakon!
Tovább…

A kedvezményezett Lakosi László a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében 3 db túra quad került beszerzésre. A szabadidő eltöltésére rengeteg lehetősége van az ide érkező turistának, azonban egyre nagyobb igény van a természet megismerésére, olyan területek felfedezésére, ahol igazán megismerhető térségünk természetvilága. Az ilyen területek számos esetben nehezen megközelíthetőek, s helyismeret hiányában a látogatók lényegesen hosszabb túrákat kénytelenek megtenni, mint amekkora feltétlenül szükséges lenne és amelyet vállalnának. Az őrségi táj potenciális erdőterület a kíváncsi, de kevésbé aktív turisták számára. A fejlesztés ezt a célt szolgálja, hogy a túraquadok segítségével barangolhassa be az ide látogató turista a térséget.

Fekete Józsefné – Szezonális lakásétterem létrehozása Olaszfán
Tovább…

A kedvezményezett Fekete Józsefné a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy szezonálisan működő lakásétterem került kialakításra Olaszfán, melyhez a konyha gépesítéséhez az alábbi eszközök kerültek beszerzésre: hűtőszekrények, tűzhely, páraelszívó, mosogatógép, robotgép, elektromos sütő/kemence, edényszett, egyedi tányérszett, valamint  szórólapok lettek a nyomtatva a népszerűsítés érdekében.
A projekttel az a cél valósult meg, hogy a településre látogató turistákat a helyi kiváló minőségű alapanyagokból lehessen megvendégelni.

Németh Kornél Károly – Tanácsadó vállalkozás indítása
Tovább…

A kedvezményezett Németh Kornél Károly a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt eredményeképpen egyéni vállalkozás indítása valósult meg. A vállalkozói tevékenység indításához és működéséhez kapcsolódó eszközök kerültek beszerzésre: szekrények, komód, számítógép asztal, forgószék, laptop, monitor, billentyűzet + egér, iratmegsemmisítő, laminálógép, multifunkciós nyomtató. Valamint egy weboldal került kialakításra.
A támogatás hatására elindult egy tanácsadással és adminisztrációs tevékenységgel foglalkozó vállalkozás.

Oszkó Község Önkormányzata – Turisztikai szakember foglalkoztatása Oszkón
Tovább…

A kedvezményezett Oszkó Község Önkormányzata a „Helyi turisztikai emberek szakmai képzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében helyi turisztikai szakember foglalkoztatása valósult meg, aki a foglalkoztatás megkezdésével egyidejűleg egy képzésen vett részt. A képzés két részből tevődött össze: egy 30 órás „Helybeli emberek turisztikai képzése” és egy 60 órás „Kommunikáció” részből állt. A helyi szakember feladatai közé tartozott az idegenvezetés, programszervezés, helyi értékek bemutatása, helyi termékekből készült kóstolók tartása, vallási és kulturális örökség bemutatása, turisták fogadása.
A projekt alapvető célja az volt, hogy a település turisztikai pozíciója erősödjön helyi és regionális szinten egyaránt. A projekt által a turisztikai kínálat fejlesztésre került, a helyi nevezetességek bemutatása növekedett.

Capitalwood Kft. – Telephelyfejlesztés Kámban
Tovább…

A kedvezményezett Capitalwood Kft. a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a telephelyen elkészült egy betonburkolatú ipari út kiemelt szegélyezéssel, melynek köszönhetően a nagy terhelést is bírja. Ezt követően egy 20 cm vastag betonpadló kiépítése történt meg, illetve egy napelemes kandeláber került elhelyezésre a telephelyre.
A fejlesztés hatására a termelés és működés, az anyagmozgatás, kiszállítás könnyebbé és időjárástól függetlenné tudott válni.

Gersekarát Község Önkormányzata – Turisztikai lehetőségek fejlesztése Gersekaráton
Tovább…

A kedvezményezett Gersekarát Község Önkormányzata a „Helyi turisztikai emberek szakmai képzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében foglalkoztatott személy a projekt kezdetén képzésben részesült. A képzés két részből tevődött össze: egy 30 órás „Helybeli emberek turisztikai képzése” és egy 60 órás „Kommunikáció” részből állt. A turisztikai szakember először a feltérképezte a település és a környék turisztikai attrakcióit, majd összegyűjtésre kerültek a turizmussal és vendéglátással foglalkozó vállalkozók és szolgáltatók, akikkel a kapcsolatfelvétel megtörtént. Ennek eredményeként egy kiadvány jelent meg „Vendégváró Gersekarát” címmel, mely számos hasznos információval szolgál a településre érkezők számára. Emellett fogadta  és kalauzolta a településre érkezőket, rendszerezte a Helytörténeti gyűjtemény anyagát. A szakember segítette a település már programjainak a megszervezését és lebonyolítását is.

Feltöltve: 2021.12.03.

Hodászi Pálinkafőzde Kft. – Legyen saját pálinkája! Új szolgáltatás indítása
Tovább…

A kedvezményezett Hodászi Pálinkafőzde Kft. a „Nem mezőgazdasági mikro vállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy új üst került beszerzésre. A kereskedelmi, palackozott pálinkák esetében megjelenő új igény (saját pálinka) kielégítése és a saját kereskedelmi palackozás és értékesítés növekedése miatt volt a régi üst lecserélésére szükség. Az új üst működtetése nem jár többletköltséggel, inkább energia és költségmegtakarítást eredményez. Az új eszköz többlet árbevételt fog generálni a számítások szerint, ami lehetőséget nyújt majd arra, hogy a szükséges karbantartási és javítási munkálatok ebből legyenek fedezve.

Gersekarát Község Önkormányzata – Tudástár átadás Gersekaráton – A vidéki élet népszerűsítése a fiatalok körében
Tovább…

A kedvezményezett Gersekarát Község Önkormányzata az „Innovatív gyermek és ifjúsági programsorozat megvalósítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében 20 db program került megrendezésre, melyek segítségével a vidéki élethez kapcsolódó gazdálkodás és szokások lettek bemutatva és a fiatalabb generációnak átadva. Többek között szervezésre került szüreti felvonulás, betlehemezés, karácsonyi foglalkozások, farsangolás, májusfaállítás, pünkösdölés, az érdeklődők megismerkedhettek a gyümölcsaszalással, a túró és sajtkészítéssel, lekvárkészítéssel vagy a kenyérsütéssel.
A programok során a résztvevő fiatalok főként a helyben előállítható, megtermelhető növényi és állati eredetű élelmiszerek feldolgozási eljárásairól kaptak hasznos ismereteket az idősebb korosztály képviselőitől. Ezekkel a programokkal a hagyományápolás hozzájárult a helyiek, különösen a fiatalok identitásának a megerősödéséhez. Segítették egyrészt a településen a közösség összekovácsolását és a helyi kulturális és gazdálkodási tudástár bővülését.

DERRIVÁL Bt. – Vállalkozásfejlesztés Szaknyérban
Tovább…

A kedvezményezett DERRIVÁL Bt. a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy gumihevederes minikotró került beszerzésre, mellyel profilbővítés történik és színesítésre kerül a vállalkozás szolgáltatói palettája. Mivel a minikotró közúti közlekedésre nem alkalmas, így csak helyben lehet vele dolgozni, vagy valamilyen szállító eszközzel lehet az adott helyszínre szállítani.
Az új eszközzel és szolgáltatással a tervek szerint 15-20%-os bevételnövekedés realizálható. Növelni lehet a megrendelések számát, ezáltal a profitot is. Emellett pozitív környezeti hatással is számolni lehet, ugyanis a gép CO2 kibocsátása alacsony.

Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. – Turizmus a Hegyháton
Tovább…

A kedvezményezett Hegypásztor Kör a „Helyi turisztikai emberek szakmai képzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében megvalósult a tervezett képzés: 30 óra „Helybeli emberek turisztikai képzése” és egy 60 óra „Kommunikáció” című.  A képzésen Pappné Séllei Renáta vett részt és lett foglalkoztatott, majd Polgárné Sarok Edit és Németh Viktória lett foglalkoztatva ugyanebben a pozícióban, a szükséges képzést ők is elvégezték. Feladata a térség turizmusának a szervezése, csoportok, turisták fogadása. Együttműködik a többi térségi turisztikai munkatárssal. A Covid időszak alatt tevékenysége főleg a jövőben megrendezendő programok előkészítésére korlátozódott. A nyári, őszi időszakban azonban sok vendég érkezett a településre és a térségbe, akiknek a fogadásáról és vezetéséről gondoskodott.

Hegypásztor Kör – Indulj el egy úton! Térségi turisztikai szakember foglalkoztatása
Tovább…

A kedvezményezett Hegypásztor Kör a „Helyi turisztikai emberek szakmai képzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében megvalósult a tervezett képzés: 30 óra „Helybeli emberek turisztikai képzése” és egy 60 óra „Kommunikáció” című.  Tóth István vett részt a képzésen és lett foglalkoztatott. Feladata a térség turizmusának a szervezése, csoportok, turisták fogadása. Együttműködik a többi térségi turisztikai munkatárssal. A Covid időszak alatt tevékenysége főleg a jövőben megrendezendő programok előkészítésére korlátozódott. A nyári, őszi időszakban azonban sok vendég érkezett a településre és a térségbe, akiknek a fogadásáról és vezetéséről gondoskodott.

Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. – Sok kicsi sokra megy – Gyümölcsfeldolgozó eszközbeszerzése
Tovább…

A kedvezményezett Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. a „Nem mezőgazdasági mikro vállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a gyümölcsfeldolgozó eszközállománya bővült az alábbi kisebb teljesítményű gépek beszerzésével: gyümölcslé sterilizáló szett, 200, 300 és 500 literes úszófedeles bortartályok, szőlőprés, gyümölcs daráló, gyümölcsmagozó és kempingsátrak. Emellett szórólapok készültek, melyekkel a tevékenység népszerűsítése a cél. Népszerűsítő rendezvény került megrendezésre 2021. szeptember 21-én, melynek keretében az érdeklődők bepillanthattak a szüreti tevékenységekbe és kipróbálhatták a régi és modern szőlészeti eszközöket. A marketing tevékenység keretében két kisfilm készült a gyümölcsészettel kapcsolatban. Az egyik film témája a növényvédelem, a másiké pedig a gyümölcsfák oltása, szemzése és a megfelelő fajták kiválasztása.
Az eszközök beszerzésével ezentúl a kisebb gyümölcsök is feldolgozhatók lesznek és így azoknak a gazdáknak is lehetőségük lesz a gyümölcsöt feldolgozni, akik csak a családi házuk kertjében nevelnek gyümölcsfákat. A feldolgozóban gyümölcslé, lekvár és aszalvány készítésére is van lehetőség.

Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány – Turisztikai munkatárs képzése és foglalkoztatása a Vasvári Domonkos Kolostorban
Tovább…

A kedvezményezett Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány a „Helyi turisztikai emberek szakmai képzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében Fodor Dávid vett részt a képzésen és ő lett a foglalkoztatott. A képzés két részből tevődött össze: egy 30 órás „Helybeli emberek turisztikai képzése” és egy 60 órás „Kommunikáció” részből állt. A képzésen egyrészt olyan kommunikációs módszereket, ismereteket kaptak a résztvevők, melyek segítségével a különböző helyzeteket megfelelően tudják azonosítani és a térségbe látogató turistákkal megfelelően tudnak kommunikálni. Másrészt pedig a résztvevők nem csak a saját településükről, hanem az egész térségről kaptak ismereteket, megismerték a turisztikai nevezetességeket, látványosságokat, ezáltal az ide érkező turisták nem csak az adott településről kapnak ismereteket, hanem komplexen az egész térségről.

„IDEHAZA” – A Magyar Vidékért Egyesület – „Csehi kincsei közhírré tétetik…”
Tovább…

A kedvezményezett „IDEHAZA” – A Magyar Vidékért Egyesület a „Helyi turisztikai emberek szakmai képzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. Az Egyesület egy 4 hektáros, természeti kincsekben gazdag területtel rendelkezik. Ezeknek az értékeknek a bemutatására, védelmére, az ezekre épülő turisztikai attrakciók kialakítására szükség van egy olyan szakemberre, aki rendelkezik a szükséges ismeretekkel mind a térségről, mind a terület történeti, tárgyi és szellemi értékeiről és képes a megfelelő kommunikálásra. A projekt keretében Windisch Szilvia vett részt egy 30 órás helyi turisztikai és egy 60 órás kommunikációs képzésen, melyen megismerte a Vasi Hegyhát-Rábamente térségét, nevezetességeit, valamint azokat a módszereket amelyekkel a turistáknak mindezeket be tudja mutatni.
A projekt megvalósítási idejében feladatai közé tartozott a turisták fogadása, vezetése, programszervezés, programok lebonyolítása, előadások tartása, programok-rendezvények egyesületi koordinálása, valamint a médiával és együttműködő partnerekkel való kapcsolattartás.

Szakonyi László – Korszerű és innovatív eszközökkel a 21. századi autóelektronikai szolgáltatásokért
Tovább…

A kedvezményezett Szakonyi László a „Nem mezőgazdasági mikro vállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy klímatöltő berendezés, egy klímarendszer öblítő berendezés, vezérlőegység diagnosztika, tehergépjármű és nagyteljesítményű erőgép diagnosztika speciális kábelkészlet, olajleeresztő-leszívó berendezés, sebességváltó emelő, ollós személygépkocsi-műhelyi emelő és szerszámos szekrénykocsi került beszerzésre.
Az új, korszerű eszközök használatával megduplázódott a szerviz kapacitása és ez alapján az éves árbevétel is megkétszereződhet.
A fejlesztés hatására elérhetővé vált speciális, korszerű szervízszolgáltatások igénybevételi lehetősége kihat a térségben élő ügyfelekre is, ugyanis már nem kell távoli nagyvárosokba lévő szervizt felkeresni, az új speciális eszközökkel új szolgáltatások is elérhetővé váltak. Illetve nem elhanyagolható a környezeti hatás vonatkozásában, hogy az eddig töltőgázként használt fluortartalmú, üvegházhatású gázok az autó klímaberendezések meghibásodása esetén a légkörbe kerültek, azonban ezekkel az új eszközökkel a szervizelt autók esetében ez a veszély már nem áll fent.  

Lakosi László – Kerékpáros megállópont kialakítása
Tovább…

A kedvezményezett Lakosi László az „Aktív turisztikai megállópontok kialakítása, fejlesztése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy kerékpáros pihenőpont került kialakításra Szaknyérban a Körtike vendégháznál.
A beruházás részeként megépült egy fedett kerékpár tároló és egy fedett, zárt terasz, ami a kerékpárok és a kerékpárosok minőségi pihenését szolgálja.
Ezzel a projekttel javul a térség kerékpáros turizmusának minősége, valamint nő a vendégház kihasználtsága, erősödik a piaci pozíciója.
A projekt eredményeképp nő az Őrség aktív turizmusának a színvonala, valamint az idelátogató turisták komplexebb szolgáltatást vehetnek igénybe. A kerékpárosok számára élhetőbb és élvezhetőbb lesz a turisztikai élmény.

 

Németh Zsolt – A biztonság garanciája
Tovább…

A kedvezményezett Németh Zsolt a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy univerzális napelem teszter és érintésvédelmi műszer került beszerzésre.
A megváltozott szabályozásnak köszönhetően az új előírások vonatkoznak magánszemélyekre, cégekre, intézményekre egyaránt, így időszakosan kell érintésvédelmi, villámvédelmi és villamos tűzrendészeti felülvizsgálatot végezniük. Ehhez kevés embernek volt képesítése és mérőeszköze, azonban ezzel a fejlesztéssel ezek a vizsgálatok elvégezhetők. Az új szolgáltatás az érintésvédelmi műszerek teljeskörű, gyors és kedvező árú kalibrálása mellett a készülékvizsgálók, vagyis minden villamos biztonságtechnikai készülék kalibrálására kiterjed.

Bedics György Bálint – Hegyhát gyümölcsei
Tovább…

A kedvezményezett Bedics György Bálint a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében gyümölcsfeldolgozáshoz és gyümölcstermesztéshez kapcsolódó eszközök kerültek beszerzésre: 1 db víznyomásos prés, 1 db magozógép, 1 db passzírozó, 1 db 80l-es tartály, 1 db pasztörizáló, 1 db gyümölcs daráló és 1 db permetezőgép. Ezek az eszközök egy része a gyümölcs feldolgozását szolgálják, míg a permetezőgép a gyümölcs egyenletes és alapos gondozását.
A korszerű eszközöknek köszönhetően sokkal környezetkímélőbben lehet előállítani a termékeket. Az új permetezőgép sokkal precízebben juttatja ki a permetszert, az új eszközöknek pedig alacsonyabb az áramfelvételük, mint egy régebbi készüléknek.
A projekttel a fő cél az volt, hogy a környéken élő emberek számára kiváló minőségű alapanyagokból – amelyek minimális és környezetkímélő vegyszerek felhasználásával kerülnek előállításra – egészséges, tartósítószer mentes termékeket lehessen előállítani. Egyre több ember számára fontos, hogy helyi termelőktől vásároljon olyan termékeket, amelyek a helyben termettek, vagy helyi alapanyagok előállításával készültek.

Szijártóné Gaál Viktória – Eszközbeszerzés Viktória Fodrászatban
Tovább…

A kedvezményezett Szijártóné Gaál Viktória a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében az új fodrászüzlet kialakításához szükséges alábbi eszközök kerültek beszerzésre: 1 db polcos munkafal, teljes tükrös kivitelben, 1 db fejmosó, 1 db hidraulikus kiszolgálószék, 1 db támlás forgóülőke, 1 db ülésemelő, 1 db lábtartó, 1 db eszköz-kocsi, 1 db festő-kocsi, 1 db kanapé, 1 db sterilizátor, 1 db fodrásztáska, 1 db álló hajszárító búra, 1 db hajszárító gép, 1 db hajvágó gép, 1 db kontúrvágó gép, 1 db gőzölős hajvasaló, 1 db kúpvas, 1 db hajsimító, 2 db olló, 1 db melegolló, 1 db fésű szett, 8 db körkefe, 1 db súlygallér, 30 db törölköző, 2 db beterítő vágó kendő és 2 db női póló.
A fejlesztéssel korszerűsödött az eszközpark, melynek köszönhetően növekedhet a vevőkör és a bevétel is.

Pados Tibor – Autószerelő műhely kialakításához kapcsolódó eszközbeszerzés Vasváron
Tovább…

A kedvezményezett, Pados Tibor a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében az autó szerelőműhely technológiai fejlesztése valósult meg. Beszerzésre került egy klímatöltő gép, egy ipari kompresszor, egy mobil motoros emelő, egy kétoszlopos csápos emelő, egy négyoszlopos emelő, egy sebességváltó emelő és egy motorkiemelő zsiráf. Emellett névjegykártyák és szórólapok készültek.
A beruházás hatására új piacok jelenhetnek meg, szélesebb körű szolgáltatás nyújtására nyílik lehetőség, a beszerzett gépekkel speciális igényt is ki lehet elégíteni. Javul a vállalkozás versenyképessége, hiszen a teljes javítási folyamatot egy szerviz keretén belül el lehet látni.

Zágorhidi és Társa Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. – Kereskedelmi és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó korszerűsítési munkák és eszközbeszerzések
Tovább…

A kedvezményezett, Zágorhidi és Társa Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében eszközbeszerzésre, illetve az ingatlan infrastruktúrájának korszerűsítésére került sor. Az eszközbeszerzés során beszerzésre került egy számítógép, 5 db szekrény, 1 db tárgyalóasztal, 6 db tárgyalószék, 1 db klímaszett és 1 db fényképezőgép. A felújítás során festésre illetve az üzlettér és a raktár padozatának korszerűsítésére, új parketta burkolat elhelyezésére került sor.
A fejlesztésnek köszönhetően a vállalkozás tevékenységi köreit egy ingatlanba sikerült csoportosítani, aminek hatására a gazdaságosabb működés a cél.

Horváth Tibor – Vállalkozásfejlesztés Daraboshegyen
Tovább…

A kedvezményezett Horváth Tibor a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy háromtengelyes tréler került beszerzésre, mellyel a földmunkagépek szállításának problémája oldódott meg. A gumihevederes forgókotró közúti közlekedésre nem alkalmas, így eddig vagy csak helyben lehetett vele munkát vállalni vagy pedig megfelelő trélert kellett bérelni. Ezzel a megvásárolt háromtengelyes trélerrel egyszerűbbé vált a munkaterületek közötti gépmozgatás. A projekt részét képezte marketing költség, illetve a tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása.

Ódor Ervin Antal – Tejtermék előállító épület tetőfelújítása
Tovább…

A kedvezményezett, Ódor Ervin Antal a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a tejtermékek előállításának helyet adó épület tetőfelújítási munkálatai és nyílászáró cseréje valósult meg.
A fejlesztés hozzájárul a helyi- és környékbeli lakosság ellátásához a kiváló minőségű helyi élelmiszerekkel, valamint a termékértékesítés segíti a családi gazdaságom jövedelmezőségét.

Csákányi Kenyérgyártó és Értékesítő Bt. – Eszközbeszerzés és turisztikai irányú beszállítói szolgáltatás fejlesztése a Csákányi Kenyér Bt.-nél
Tovább…

A kedvezményezett Csákányi Kenyérgyártó és Értékesítő Bt. a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében több pékipari eszköz beszerzése valósult meg, ami nagy segítséget jelent a több mint 30 éve működő családi cég életében. Az alábbi eszközök kerültek beszerzésre: műanyag kenyeres rekeszek, vetőszerkezet tároló kocsi, kiflisodró gép, zsemlegömbölyítő gép, tésztanyújtó gép és 18 szintes sütőkocsi.
Ezek az eszközök a pékségben gyártott termékek mennyiségi és minőségi javulását is eredményezik, illetve növelésre került a termelt mennyiség is.
A beszerzésnek köszönhetően sikerült fejleszteni a beszállítói tevékenységet is, egy újonnan nyílt reggelizőé-kávézó típusú vendéglátóhely beszállítói tevékenységét végzik. Emellett a térségben szervezett programokon a termékek kerülnek felszolgálásra.

„IDEHAZA” – A Magyar Vidékért Egyesület – Komplex innovatív programsorozat Csehiben
Tovább…

A kedvezményezett az „IDEHAZA” – A Magyar Vidékért Egyesület az „Innovatív gyermek és ifjúsági programsorozat megvalósítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében összesen 16 program valósult meg. A programok 3 nagy témakör köré épültek: helyi értékekre épülő oktató-nevelő programok, környezet- és természetvédelmi programok, valamint történelmi hagyományőrző és ismeretterjesztő előadások. A helyi értékekre épülő programok elsősorban a 3-10 éves korosztályt célozta meg táncos-énekes, népi dalok és játékok foglalkozásokkal és papírszínházi előadásokkal, valamint online családi mesedélutánra is sor került. A környezet- és természetvédelem témában a résztvevők megismerkedhettek a metszés gyakorlatával, a szőlőfajtákkal, hagyományos őszi szüreten, paraszt-szilva túrán vettek részt, online keretek között a medvehagymáról, konyhakerti növényeinkről, valamint a paprika és paradicsom termesztéséről kaptak előadásokat. A történelmi hagyományőrzés keretében pedig a résztvevők egy online tárlatvezetésen vettek részt a szombathelyi haditengerészeti kiállítóteremben, valamint megismerték az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetét és hadihajóit.

Tóth Péter Attila – Lovas pihenőhely kialakítása Katafán
Tovább…

A kedvezményezett Tóth Péter Attila a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások indításának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy új vállalkozás és szolgáltatás jött létre: szálláshely szolgáltatás és lovas pihenőhely.
Ezzel a szolgáltatással a település egy új lehetőséggel bővült, ugyanis korábban ilyen jellegű nem volt elérhető. Ugyanakkor a környező települések, távolabbi térségi tapasztalatok alapján látható volt, hogy nőtt az igény a hasonló jellegű szabadidős lehetőségek iránt.
A beruházás eredményei között lehet említeni, hogy mind a magánszemélyeknek, mind kisebb csoportoknak elérhető lesz a szolgáltatás, aminek köszönhetően a település fejlődéséhez, népességmegtartó erejéhez, a helyi foglalkoztatás növeléséhez.

Böcskei Noémi – Gasztrománia más szemmel
Tovább…

A kedvezményezett Böcskei Noémi a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások indításának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy új vállalkozás jött létre, melynek fő tevékenysége a gasztrofotózás. Ehhez szükséges eszközök kerültek beszerzésre: fényképezőgép, optikák, studio szett, big green egg, állványok, számítógép.
A vállalkozás új irányvonal Vasváron, elősegíti  a térség gasztronómiával foglalkozó vállalkozásainak hatékony működését, új perspektívák előtérbe helyezését. A bevezetett tevékenység végzésével az alábbi szolgáltatások váltak elérhetővé: gasztrofotózás és  catering szolgáltatás.
Az alábbi szolgáltatásokkal és a beszerzett eszközökkel komplett étlapok teljes fotózása, új vagy megújított ételek, termékek fotózása is megvalósítható.

Károly András – Villanyszerelő tevékenység fejlesztése Nádasdon és vonzáskörzetében
Tovább…

A kedvezményezett Károly András a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a villanyszerelő vállalkozás eszközparkjának cseréje valósult meg.
Az alábbi eszközök kerültek beszerzésre: fúrókorona, falhoronymaró, nedves/száraz porszívó, fúrószárak, kalapácsfúró, vésőgép, keverőgép, lézeres szintező, csavarbehajtó, lézeres távolságmérő, véső-betonfúró, dugókulcskészlet, akkumulátor.
A fejlesztéssel a cél, hogy a térség egyik meghatározó villanyszerelője legyen, amihez elengedhetetlen az eszközpark fejlesztése, korszerűsítése.  

Hegypásztor Kör – Hova tovább két keréken?
Tovább…

A kedvezményezett Hegypásztor Kör „A kerékpáros turizmus feltételeinek megteremtése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy térségi kerékpáros túraútvonal-hálózat kijelölése valósult meg, ahol a nyomvonal táblás jelölést kapott.
A projekt a túraútvonal-hálózat megtervezésével indult, melynek keretében a helyi települések vezetőivel, civil szervezetekkel, vállalkozókkal és kerékpáros szakértőkkel együttműködve fórumokon vitatták meg a végső útvonalat. A megtervezett útvonal rögzítésére beszerzésre került 4 db Garmin eTrex22x. Az ezek segítségével készült fájlok kerültek továbbításra a szintén e projekt keretében megvalósuló kerékpáros térkép előkészítéséhez. Megtervezésre került egy térségi kerékpáros túraútvonal-hálózathoz kapcsolódó információs tábla arculat és sablon, ami a jövőben is rendelkezésre áll a későbbi fejlesztéseknek így egységes megjelenéssel találkozhatnak a turisták.
A projekt része volt  2 db promóciós rendezvény, túra megvalósítása is. Erre 2020. szeptember 5-én és 2020. szeptember 26-án került sor.
Végül pedig a végső útvonalat kijelölő táblák és oszlopok beszerzése és telepítése valósult meg, valamint elkészült a kerékpáros útvonalat bemutató térkép és marketing tanulmány is.

Kutas Gábor – Eszközbeszerzés Kutas Gábor e.v. fejlesztése céljából
Tovább…

A kedvezményezett Kutas Gábor a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a földméréssel és térképészettel foglalkozó vállalkozásnál eszközbeszerzés valósult meg. Az eszközbeszerzés során egy RUIDE-Sanding Arc7 típusú mérőállomás, egy Milwaukee akkus kalapács, egy Milwaukee porelszívó és egy Milwaukee SDS-KLT került beszerzésre.  
A mérőállomás nagyobb pontosságra képes, mely a megbízás tárgyától függően lehet alkalmazni, nagy pontosságú mérésekre képes.
Az eszközök lehetővé teszik a mérnökgeodéziai kitűzések elvégzések pontjelölések szabatos biztosítását. A szolgáltatások bővülése új megrendelések teljesítését teszi lehetővé. A fejlesztés következtében nőtt a szolgáltatások minősége is, ami magával hozta a bevételek növekedését is.

Földes Gábor – Hamisítatlan valódi méz előállítása
Tovább…

A kedvezményezett Földes Gábor a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a méhészetnél a méz kinyeréshez szükséges eszközök kerültek beszerzésre. Vásárlásra került egy fedelező-gép, egy sugaras mézpörgető és egy kéttengelyes utánfutó. A fedelező-gép a keretekben lévő lefedett méz fedelezéséhez szükséges. A lefedelezett kereteket pedig a mézpörgető felhasználásával nyerjük ki a lépből. A két gép biztonságosabbá, gyorsabbá és minőségében jobbá teszi a mézkinyerést. A nagyméretű utánfutó a méhcsaládok szállításában könnyíti meg a vándorlást.
A fejlesztéssel a cél a jó minőség elérése, melyhez a modern eszközök nélkülözhetetlenek.

T-Waterstop Építőipari és Kereskedelmi Kft. – Eszközbeszerzés a T-Waterstop Kft. vállalkozás fejlesztése érdekében
Tovább…

A kedvezményezett, T-Waterstop Építőipari és Kereskedelmi Kft. a „Komplex vállalkozásfejlesztés” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében eszközbeszerzés és marketing tevékenység valósult meg. Az eszközbeszerzés egy hőekés hegesztő automata megvásárlását jelentette, ami különböző fóliák és szigetelő szalagsávok átlapoló hegesztéséhez és konfekcionálására alkalmas. Napelemes powerbank is beszerzésre került, mely lehetővé teszi az ügyfelek számára folyamatosan rendelkezésre állást. Marketing tevékenység keretében 100 db szórólap kelült elkészítésre, mely a vállalkozás népszerűsítését szolgálja.
A fejlesztés eredményeképpen a szolgáltatás minőségi színvonala növekszik, az új gép segítségével több munka elvégezhető ugyanannyi idő alatt.

Hosszu Zoltán – Szőlőtőkék és őshonos gyümölcsfák telepítése Oszkón
Tovább…

A kedvezményezett, Hosszu Zoltán a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében támrendszer telepítése, szőlőtőkék és gyümölcsfák ültetése valósult meg.
A beruházás során az oszkói zártkerti területen a szőlőtőkék számának növelésére, pótlására került sor, mintegy 300 tő szőlővel sikerült frissíteni az állományt. A gyümölcsfa állomány is bővítésre került, 10 db őshonos gyümölcsfa (tüskés körte és piros pogácsa alma) került a birtokra. A projekt fenntarthatóságát növeli, hogy a szőlővesszőre termésnövelő került elhelyezésre, mely védelmet nyújt a rágcsálók ellen, valamint termésnövelő hatása van, gyorsabban nő a vessző és a hajtás alatta.

Pesti Balázs – Méhes ház a Cseresnyés-heqyen
Tovább…

A kedvezményezett, Pesti Balázs a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében beszerzésre került egy gőzviasz olvasztó és centrifuga, egy hordós mézmelegítő, egy fedelezőkád, egy mézkrémesítő és kristálytalanító, 100 db propoliszrács és felépítésre került egy méhes ház. Az eszközök segítségével a méhek által termelt termények (méz, propolisz, méhviasz) kinyerése és feldolgozása fog megvalósulni. A méhes ház kialakításávaI a meglévő méhcsaládok számát (53) 200%-kal kerül növelésre, ezáltaI nő az előállított termények mennyisége is. Az elállított terményből termelői mézek (vegyes, akác, krémméz), méhviasz, propoIisz (tinktúra, krém) kerül előállításra.

Meskó László – Ács-állványozó tevékenység fejlesztése Nádasdon
Tovább…

A kedvezményezett, Meskó László a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy építési állványrendszer került beszerzésre. Az állványrendszer anyaga vas, méretei egy családi ház homlokzatának felállványozásához elegendő (100 m2). Emellett beszerzésre került tűzőgép, kompresszor, ütvecsavar-behajtó, dupla akkumulátor, légseprő, leszabó- és gérvágó, munkaasztal és pneumatikus szegbelövő is.
A fejlesztéssel cél az, hogy a térség egyik meghatározó ács-állványozó vállalkozójává váljon az Ügyfél. Ennek elérése érdekében vált szükségessé az eszközpark korszerűsítése.

Püspökmolnári Község Önkormányzata – Szabadtéri közösségi tér kialakítása
Tovább…

A kedvezményezett, Püspökmolnári Község Önkormányzata a „Települések fedett szabadtéri közösségi tereinek kialakítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy szabadtéri közösségi tér létrehozása valósult meg.
A településen több civil szervezet is működik. Kevés lehetőség nyílik azonban közösségépítésre a helyiek számára. Mivel a település nincs munkalehetőség ezért a lakosság elvándorol, a fiatalok a továbbtanulás során elköltöznek és nagy részük nem jön vissza, ezért fontos feladat a lakosság visszacsábítása. Ennek egyik alappillére, hogy a településen aktív közösségi élet legyen. Ez az új közösségi tér ehhez kíván hozzájárulni. Az önkormányzat a civil szervezetekkel és az önkéntes segítőkkel együttműködve rendez az új közösségi tér igénybevételével hagyományőrző programokat (húsvéti programok, jótékonysági vásárok, kézműves foglalkozások stb.)
A beruházás hatására olyan közösségi szolgáltató hely jött létre, melynek köszönhetően magas színvonalú, biztonságos környezetben lehetőség lesz a szabadidő hasznos eltöltésére, kikapcsolódásra, közösség tagjaival való találkozásra és a közösségi programok megvalósítására. Nagy mértékben javul a szolgáltatások színvonala, ezáltal nő a település vonzereje. A fejlesztés sikere további fejlesztéseket generál, ezáltal közvetett módon nőnek a település bevételei, javul a lakosság életminősége.  

Horváthné Tóth Mária – Helyi termékfeldolgozás a Vasi-Hegyháton
Tovább…

A kedvezményezett, Horváthné Tóth Mária a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a megtermelt mezőgazdasági termékek (zöldség, gyümölcs) feldolgozásához szükséges eszközök kerültek beszerzésre (befőzőautomata, fazekak, fedők, edények, lábas, aszaló szekrény, botmixer, passzírozó, kerámia főzőlap, mosogató, prés, munkaasztalok).
Ezeknek az eszközöknek köszönhetően lekvárok, gyümölcslevek, sűrítmények, aszalt gyümölcsök készíthetőek. Manapság egyre nagyobb az igény és a kereslet a helyi termékek iránt, ezért elsősorban ők lennének a célközönség.
A beruházás megvalósításával közelebb került ahhoz a Kedvezményezett, hogy a közvetett célt elérje, mellyel a kistérségben élő vállalkozások és a teljes célközönség számára elérhetővé válik a szolgáltatás. A vállalkozás fejlesztési lehetőségét megalapozta a beruházás, melynek következtében minőségjavulás és termékrepertoár növekedés az elvárt cél.

Somlai Péter – Présházfelújítás az oszkói szőlőhegyen
Tovább…

A kedvezményezett, Somlai Péter a „Régi hagyományos szerkezetű présházak felújítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében Oszkóban az 1183 helyrajzi számú présház zsúpfedésének cseréje valósult meg.
A présház speciális tetőfedést kap, mely a zsúptető. A zsúpkészítés egy olyan ősi tudás, melynek története a népi építészetben évszázadokra nyúlik vissza. A régmúltban a házak fedésére, héjalására a nád, a szalma és a zsindely voltak a legalkalmasabb anyagok. Nálunk a szalma a legelterjedtebb. A kévés zsúpfedés már a középkortól kezdve ismert a magyar nyelvterületen. A felvert zsúppal szemben a tetőre kötött kévékkel való fedés tartósabb fedési technika. A zsúpfedeles házak megfelelő karbantartás mellett igen hosszú életűek, akár 30-40 éven át is képesek ellátni a feladatukat.
A támogatással megvalósult új tető hatékonyan tartja távol a csapadékot, ezáltal megóvja az épületet a további állagromlástól és a korhű zsúpfedés a környezetnek is autentikus szőlőhegyi érzést kölcsönöz.

Kovács István – Présházfelújítás az oszkói szőlőhegyen
Tovább…

A kedvezményezett, Kovács István a „Régi hagyományos szerkezetű présházak felújítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében Oszkóban az 1139 helyrajzi számú présház zsúpfedésének cseréje valósult meg.
A présház speciális tetőfedést kap, mely a zsúptető. A zsúpkészítés egy olyan ősi tudás, melynek története a népi építészetben évszázadokra nyúlik vissza. A régmúltban a házak fedésére, héjalására a nád, a szalma és a zsindely voltak a legalkalmasabb anyagok. Nálunk a szalma a legelterjedtebb. A kévés zsúpfedés már a középkortól kezdve ismert a magyar nyelvterületen. A felvert zsúppal szemben a tetőre kötött kévékkel való fedés tartósabb fedési technika. A zsúpfedeles házak megfelelő karbantartás mellett igen hosszú életűek, akár 30-40 éven át is képesek ellátni a feladatukat.

Pesti Zsófi – Almásdi gyümölcsöskert
Tovább…

A kedvezményezett, Pesti Zsófi a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében az 1570 m2 területű szőlőhegy és gyümölcsöskert vadhálóval való körbekerítése és a területre jellemző őshonos gyümölcsfák telepítése valósult meg. 250 folyóméter vadháló került kialakításra 70 db betonoszlop felállításával, amely a vadak elleni védekezést szolgálja. Az őshonos gyümölcsfákból 12 db alma és körte került elültetésre.
A fejlesztéssel egy megfiatalított gyümölcsöskert jött létre, ahol bemutatható a hagyományos, őshonos gyümölcsfák termesztésem azok feldolgozása. A gyümölcstermésből bor, gyümölcslé, szörp, must, pálinka és étkezési gyümölcs került előállításra, melyek a környék termelői piacain kerül majd értékesítésre.

Szecsődi Dániel – Vállalkozás indításához szükséges eszközök beszerzése
Tovább…

A kedvezményezett, Szecsődi Dániel a „Nem mezőgazdasági mikro vállalkozás indításának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében zöldfelületkezelés és fafeldolgozás tevékenységű vállalkozás indítása valósult meg és az ehhez szükséges alábbi eszközök kerültek beszerzésre: ágaprító gép, motoros kasza, fahasogató illetve honlap is készült.
A zöldfelületkezelés és fafeldolgozás segíti a rendezett településkép biztosítását, segít csökkenteni az elhanyagolt területek arányát és a feldolgozott anyag, mint megújuló energiahordozó tűzifaként történő hasznosítása hozzájárul a fenntarthatóság eléréséhez és káros kibocsátás csökkentéséhez.
Célközönség elsősorban a magánszemélyek, a településen élő, megfelelő technológiával nem rendelkező idősek, a kistérségben élő, ingázó, munkaképes korosztály, akiknek nincs idejük a területeket karban tartani.

Csákánydoroszló Község Önkormányzat – Aktív turisztikai megállópont kialakítása Csákánydoroszlóban
Tovább…

A kedvezményezett, Csákánydoroszló Község Önkormányzat az „Aktív turisztikai megállópontok kialakítása, fejlesztése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy aktív turisztikai megállópont került kialakításra Csákánydoroszlóban a Vasút utca 4. szám alatt, a Művelődési Ház mellett. A megállópontnál ivóvízvételi lehetőség van, vizesblokk került kialakításra, valamint egy 18 db kerékpár egyidejű tárolására alkalmas fedett beálló is kihelyezésre került.
Eddig a településen nem volt olyan megállópont, ahol a falun áthaladó turisták meg tudtak volna állni pihenni. Ez a turisztikai megállópont pozitív hatással van a falu turisztikájára.  

Zentai Zoltán Csaba – Meglévő méhészet korszerűsítése a jövedelmezőség növelése céljából
Tovább…

A kedvezményezett, Zentai Zoltán Csaba a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében korszerű eszközök beszerzésére került sor, melyeknek köszönhetően a méhek tartási körülményei és a méhegészségügyi feltételek javultak. További cél volt a rendelkezésre álló méhlegelők kihasználása érdekében a méhek vándoroltatásához szükséges feltételek megteremtése.
A fejlesztés keretében beszerzésre került 60 kg hidegen sajtolt fél NB méretű műlép, 1000 db fél NB méretű összeszerelt és fúrt keretléc, 1 db kaptármérleg, 20 db polisztirol habkaptár és egy egyedi gyártmányú KALYDI TRADE típusú, 2 tengelyes, minden oldalán nyitható és leszerelhető oldalfalakkal ellátott utánfutó.
A beszerzést követően sikeresen megtörtént a polisztirol habkaptárok méhcsaládokkal való betelepítése, valamint az utánfutó segítségével a vándoroltatás. Az első vándoroltatás sikeresnek tekinthető, ugyanis 70%-os termelésnövekedést eredményezett. Összességében elmondható, hogy az első év tapasztalatai alapján a fejlesztés eredményes volt és javult az állomány termelékenysége.

Gerencsér András Ferenc – Fedelező-pergető gépsor vásárlása a méhészet fejlesztéséhez
Tovább…

A kedvezményezett, Gerencsér András Ferenc a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében a méhészeti tevékenységet sikerült fejleszteni. A beruházás keretében egy olyan innovatív fedelező-pergető gépsor került beszerzésre, mely lehetővé teszi a méz kinyerésének automatizálását. A berendezés egy menetben végzi el a mézek keretes fedelezését, a keletkezett viasz kipréselését és a méz kipergetését, javítva a mézkihozatalt és megkönnyíti a munkavégzést.
A beruházás hatására a kinyert méz minősége javul, a viasz tisztább lesz és jobb áron értékesíthető a végtermék.

Szarvaskend Községi Önkormányzat – Életünk és szokásaink – kemencehely többcélú rendezvény helyszín
Tovább…

A kedvezményezett, Szarvaskend Községi Önkormányzata a „Települések fedett szabadtéri közösségi tereinek kialakítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében megvalósuló fejlesztés egy térkövezett, fedett szabadtéri közösségi tér kialakítása kemencével, kerti sütővel és beépített sparhelttel.
A fejlesztés lehetővé teszi a régi hagyományos ételek elkészítését, ezáltal az étkezés kultúrájának átmentését, de alkalmas a mai modern étkek elkészítésére is. A kemence lehetőséget ad a kenyérsütés hagyományainak felélesztésére, régi kemencében sült ételek megismerésére. A megvalósult fejlesztés egyben lehetőséget ad a falun áthaladó túrázóknak megpihenésre és esetlegesen főzésre, ételmelegítésre, melegedésre. A közös étkezések, étel készítések, jó alkalmat adnak közösség építésre, baráti és egyéb közösségi összejövetelek megrendezésére.

Füleki Tamás Zsolt – Technológiai fejlesztés a szolgáltatás színvonal javítása érdekében
Tovább…

A kedvezményezett, Füleki Tamás Zsolt a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A vállalkozás tevékenységei közé tartozik a honlapkészítés, webdesign készítés, egyedi igények szerinti online (felhő alapú) rendszerek tervezése, programozása és működtetése.  A projekt keretében asztali számítógép, notebook, nyomtató és mobil napelemes sziget került beszerzésre.
A fejlesztéssel a megjelenés lehetőségének biztosításával a helyi termelők értékesítési módszereinek, működési feltételeinek változtatására, diverzifikálására nyílt mód, amihez a vállalkozás közvetve hozzájárul. Ez a helyi élet megkönnyítését, az önfenntartó képesség fokozását segíti, a vidéki élet megfelelő súlyának helyreállításához járul hozzá azzal, hogy láttatja azt, hogy lehetséges a városon túl is élni.

Tóth Szilárd – Eszközbeszerzés Tóth Szilárd egyéni vállalkozónál
Tovább…

A kedvezményezett, Tóth Szilárd a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A vállalkozás fémszerkezet beépítésével, kerítés szerelésével foglalkozik. A projekt keretében az alábbi eszközök kerülnek beszerzésre: bontókalapács, szerszámkocsi, kalapács, szegélynyíró, talajfúrógép, hegesztő inverter, gérvágó, csőfogó készlet, létra, guruló állvány, szögmérő, hangszóró, fúrócsavarozók, szalagfűrész, ütvecsavarozó, sarokcsiszoló, orrfűrész, motorfűrész, fűkasza, szegecshúzó, fúrókalapács készlet és porszívó.  
A fejlesztés során olyan eszközökkel, gépekkel sikerült fejleszteni az eszközparkot, melyek hatékonyabb, jobb minőségű munkavégzést tesznek lehetővé rövidebb idő alatt.
A fejlesztés következtében olyan jellegű tevékenység végzése is lehetővé vált, melyeket korábban az eszközhiány miatt nem lehetett ellátni.

Mészárosné Lantos Éva – Szolgáltatásfejlesztés dézsafürdővel
Tovább…

A kedvezményezett, Mészárosné Lantos Éva a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a Viszákon lévő szálláshely szolgáltatásbővítése valósult meg. Egyrészt energetikai korszerűsítésre került sor, másrészt pedig pihenőterasz került kialakításra dézsafürdővel és napozóágyakkal.
A fejlesztést követően forgalomgeneráló hatás jelentkezhet, illetve az energiaköltség csökkenése a tapasztalható lesz.
A vállalkozás piaci részesedése a szolgáltatások bővítésének köszönhetően nagy mértékben növekedhet. A vendégéjszakák számának növekedésével az eddigi előszezoni, utószezoni kihasználtság hiányból fakadó, nem költséghatékony működés kiküszöbölhetővé válik és egész éves nyitva tartás is megvalósítható lesz.

Porpáczi István – Eszközbeszerzés Porpáczi István Egyéni Vállalkozónál
Tovább…

A kedvezményezett, Porpáczi István a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy ELMAG UFM 125 GT Univerzális marógép és egy FLEX CHE 4-32 SDS Plus ütvefúró kalapács került beszerzésre.
A beruházásnak köszönhetően a vállalkozás versenyképessége, hatékonysága és kapacitása javult, piaci helyzete megerősödik, nő a gyártott termékek iránti piaci igény.

Májer Nándor – Szőlő visszatelepítés és borkészítés
Tovább…

A kedvezményezett, Májer Nándor a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében elültetésre került 3 db Mariska őszibarack és 5 db Kánya szilva őshonos gyümölcsfa, visszaállításra került a szőlő művelés, melyhez 220 db gyökeres szőlőoltvány ültetésére került sor. A pinceépületbe elhelyezésre került 4 db 300 literes Inox bortartály.
A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a családi birtokon újra nagyobb mennyiségben lehessen szőlőt termelni.

Molnár Gábor – Jó hordóból jó bort a Petőmihályfai Csuhás Dűlőn
Tovább…

A kedvezményezett, Molnár Gábor a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 2 db 320 literes INOX rozsdamentes acélhordó, 1 db ENO 15 motoros kacsozó és darálógép, egy STIHL fűkasza és elültetésre került 10 db őshonos gyümölcsfa (3 db körte, 4 db ringló, 3 db kajszibarack).
A fejlesztés hozzájárult ahhoz, hogy a családi birtokon újra nagyobb mennyiségben lehessen szőlőt termelni és ezzel egy újabb földterület kerül vissza a művelésbe. A birtok rendezésével újabb terület válik mutatóssá a petőmihályfai szőlőhegyen a sok elhanyagolt, gazdátlan terület mellett.

Formamentum Építőipari Kft. – Szolgáltatásbővítés a Formamentum Kft.-nél
Tovább…

A kedvezményezett, Formamentum Építőipari Kft. a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekttel a vállalkozás célja elsősorban a szerviz tevékenység technológiai sorának bővítése, új tevékenység fejlesztése, piacra jutásának elősegítése volt. A vállalkozás ezt a szerviz tevékenységet 2019. májusában határozta el, és ennek fejlesztése, a technológiai sor bővítése, innovatív, versenyképes technológia beszerzését tette szükségessé. A projekt keretében az alábbi eszközök kerültek beszerzésre: kompresszió-mérő készlet, kerékszenzor kódoló, görgős fékerőmérő vizsgáló, diagnosztikai műszer, kézipumpás váltóolaj, áramfejlesztő, diagnosztikai kamera, klímafertőtlenítő gép, ózonos tisztító, akkumulátor indító, fali légdob, laptop, nyomtató.
A beruházás hatására új piacok nyíltak, széles körű szolgáltatás nyújtása vált lehetővé, mely a több lábon állás vezetői elképzelését kellően elősegíti. A beszerezett gépekkel egyedi, speciális igények kielégítésére is lehetőség nyílt. A beszerzések révén egyértelműen elmondható, hogy lényegesen jobb, magasabb színvonalú szolgáltatás biztosításával lényegesen jobb minőségű szolgáltatás tud nyújtani a vállalkozás.

Nádasd Község Önkormányzat – KuItúrpaita kialakítása Nádasdon
Tovább…

A kedvezményezett, Nádasd Község Önkormányzata a „Települések fedett szabadtéri közösségi tereinek kialakítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy már meglévő pajta áramellátása és a pajtába kerülő színpad elkészítése valósult meg. A fejlesztéssel megoldódott a kultúrpajta villamos energiával való ellátása, valamint a színpad lehetőséget biztosít a kulturális programok szervezésére. A színpad mérete: 64 m2, amely 16 darab 2×2 m-es elemekből áll össze.
A fejlesztés által a pajta közösségi, szolgáltató térré alakult át, ami elősegíti a település közösségeit. Együttműködő partnerként jelenik meg az ,,Együtt Nádasdért” Faluszépítő és FejIesztő Kulturális Egyesület, akik Nádasd település közművelődési feladatait látják el, valamint Jáger István egyéni vállalkozó, aki a szolgáltató szféra képviselőjeként a kultúrpajta rendezvényeinek kiszolgálásába vállalna szerepet.
Egy olyan közösségi tér alakult ki, amely hozzájárul a közösségépítéshez, Nádasd turisztikai vonzerejének javításához. A fejlesztés által növekedhet a település népességmegtartó ereje. A kultúrpajta alkalmat ad a faluközösség fejlődéséhez, újszerű programok szervezéséhez a közös élmények átélésével.

Ferencz László – Gazdálkodni fiatalként vidéken
Tovább…

A kedvezményezett, Ferencz László a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében a hatékonyabb és nagyobb mennyiségű termelés feltételeinek biztosításához olyan eszközök kerültek beszerzésre mint, pótkocsi, kardántengely, burgonyaültető műtrágyaszóróval, burgonyafelszedő, permetező, tölcséres műtrágyaszóró, függesztett tárcsa, öntözőrendszer, hátipermetező, esővízgyűjtő tartály, talajtakaró szövet, fűnyíró, motoros fűkasza és szüretelőláda.
A fejlesztésnek köszönhetően 2020-ban burgonyából a tavalyi dupláját, 20 mázsát sikerült termelni, míg egyéb zöldségekből (vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem) pedig közel 7 mázsát. Ennek hatására már nem csak a települési és térségi magánszemélyek igényei kielégíthetők, hanem nagyobb mennyiségben lehet a közétkeztetéssel foglalkozó közintézmények számára is értékesíteni.

Alsóújlak Község Önkormányzat – Fedett Közösséqi tér Alsóújlakon
Tovább…

A kedvezményezett, Alsóújlak Község Önkormányzata a „Települések fedett szabadtéri közösségi tereinek kialakítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében Alsóújlakon megépült egy 45 m2-es fedett színpad, ami a szabadtéri rendezvények lebonyolítását segíti, de alkalmas közösségi programok lebonyolítására is. Az épület favázas tartószerkezettel, hagyományos ácsszerkezetű fedélszékkel készült, elektromos árammal rendelkezik. A fejlesztésnek köszönhetően több szabadtéri közösségi rendezvény valósítható meg, több résztvevő bevonására lesz lehetőség mind a kulturális mind a sport programokba.

Tőke Albin – Napelemek telepítése telephelyünkön
Tovább…

A kedvezményezett, Tőke Albin a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében napelemrendszer beszerzése és telepítése valósult meg. A Sharp 275 Wp napelemekkel, védőberendezésekkel kiépített 15,4 KWp napelemrendszer, a telepítéshez szükséges német saválló tartószerkezetekkel, tervezéssel, vezetéssel, tűz eseti leválasztó rendszerrel. Ennek a napelemrendszernek köszönhetően a teljes évi energiafelhasználás 22%-a fedezve lesz. A projekt fenntartási időszakában az energiaköltség csökkenésből lehetőség lesz a többlettermelés terheit, valamint a plusz egy fő foglalkoztatott bér és járulékköltségeit fedezni. Összességében egy gazdaságos üzemmérettel fenntartható gazdálkodás folytatása valósul meg ezzel a beruházással.

Fukszberger Gyuláné – Fedelező-pergető gépsor beszerzése a méz kinyerésére
Tovább…

A kedvezményezett, Fukszberger Gyuláné a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy olyan innovatív fedelező-pergető gépsor került beszerzésre, amely lehetővé teszi a méz kinyerésének automatizálását. A berendezés egy menetben végzi el a mézes keretes fedelezését, a keletkezett viasz kipréselését és a méz kipergetését, javítva a mézkihozatalt és megkönnyítve a munkavégzést. A hatékonyságnöveléssel több energia és idő jut a méhészeti termékek előkészítésére, feldolgozására esetleg új termékek bevezetésére. A fedelezőgép rendelkezik propolisz lehúzó késsel, amely könnyedén távolítja el a propoliszt a keretekről, tisztább alapanyagot adva ezzel a méltán kedvelt propoliszos termékek előállításához. Összességében tehát a méhészeti tevékenységet sikerült fejleszteni, mely már eddig is helyi és kistérségi működéssel bírt. Jelenleg fajtamézek, propolisz, viasz és viaszból készített termékek kerülnek árusításra. A beruházás hatására saját viasz kinyerése és értékesítése is lehetővé válik.

MI-TE CASTRUM Bt. – Zöldterület-kezeléshez szükséges eszközök beszerzése
Tovább…

A kedvezményezett, MI-TE CASTRUM Bt. a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozás indításának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A pályázatnak köszönhetően sikerült elérni az induló cég egyik fő célját, hogy teljeskörű szolgáltatást tud nyújtani a megrendelőknek. A fejlesztés keretében 3 db bozótvágó, 2 db fűnyíró és 1 db fűnyírótraktor került beszerzésre. Ezeknek az eszközöknek köszönhetően zöldfelület kezelési, zöldterület karbantartási tevékenység végzése valósul meg, mely magába foglalja zöldövezeti karbantartási munkákat, parkok, terek, lakóparkok és családi házak környezetének gondozását. Az általános karbantartási munkákon (bozótvágás, parlagfűmentesítés, favágás, metszés, sövénynyírás és gondozás, dísznövények gondozása) kívül gyepfelületek karbantartása is fontos tevékenység.

Magyarszecsőd Község Önkormányzat – Fedett „kemenceház” és „gasztrosétány” fantázianevű, több célú rendezvényhelyszín és kiállító-, kínáló-, árusítóhely létesítése
Tovább…

A kedvezményezett, Magyarszecsőd Község Önkormányzata a „Települések fedett szabadtéri közösségi tereinek kialakítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy fedett „gasztrosétány” és „kemenceház” fantázianevű, több célú rendezvény helyszín és kiállító-, kínáló-, árusítóhely kialakítása valósult meg. Az épület a meglévő fedett színpad és a sportpálya között helyezkedik el. Az épület téglalap alaprajzú, nyeregtetős fedésű és fa vázszerkezetű, a mindenkori elöntési szint fölé emelve, pillérekre állítva épült meg.
A településen számos közösségi kezdeményezés működik, évente több alkalommal szerveznek különféle rendezvényeket, melyek a futballpálya mellett kialakított Sport és Szabadidő központban kerülnek lebonyolításra. Ezért is volt egyértelmű, hogy a pályázatból megvalósult építményt is ide építik. A rendezvények mellett igény jelentkezett a helyi kézműves élelmiszereket (méz, sajt, tojás, tej, tökmagolaj) előállító termelőktől, hogy áruikkal ők is megjelenhessenek a rendezvényeken és időközönként termelői piacot is tartsanak. Ezen igények kielégítése céljából valósult meg ez a fejlesztés.

Gyöngyösi Gergely – Tökéletes húsérlelés DRY AGER készülékben
Tovább…

A kedvezményezett, Gyöngyösi Gergely a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 1 db vákuumcsomagoló és 2 db érlelőszekrény, valamint marketing tevékenység keretében szórólapok és névjegykártyák gyártása valósult meg.
A projekt keretében megvalósuló profilbővítés célja és indoka egy olyan új piacra lépés volt, mely dinamikusan fejlődik és melyben a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot. A száraz érleléses eljárás napjainkban kezd teret hódítani. Napjainkban egyre nő az igény a minőségi élelmiszerek iránt. A beszerzett húsérlelők és vákuumozó eszközök segítségével minőségi, hatékony szolgáltatás nyújtható, mely hiánypótló ezen a területen, ugyanis Vasváron nincs más olyan helyi szolgáltató, aki rendelkezne ilyen eszközökkel. A magas minőséget biztosítja az is, hogy helyi termelőktől kerülnek be az alapanyagok.
A beruházás gazdasági hatása, hogy az érlelő szekrények és a vákuumozó beszerzésével többfajta, magas minőségű szolgáltatás nyújtható, akár nagyobb volumenben is, mind a lakosság mind a termelők és a vendéglátó egységek számára is. Másik gazdasági hatás az energiaköltség minimalizálása.

GMK Autószervíz Kft. – Autószerelő műhely kialakításához kapcsolódó eszközbeszerzés Nádasdon
Tovább…

A kedvezményezett, GMK Autószervíz Kft. a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások indításának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 1 db klímakarbantartó berendezés, 1 db diagnosztikai készülék, 1 db kamerás futóműbeállító, 1 db csápos emelő, 1 db ipari kompresszor, 1 db műhelyprés, 1 db motorkiemelő, 1 db munkapad, 1 db injektor fészekmaró, 1 db univerzális olajkályha, 1 db injektor kihúzó készlet és 1 db szervízcsomag, valamint marketing tevékenység keretében szórólapok és névjegykártyák kerültek legyártásra.
A vállalkozás főtevékenysége Gépjárműjavítás,- karbantartás. Ezzel a beszerzéssel a vállalkozás fő célja elsősorban a szerviztevékenység technológiai sorának bővítése, a tevékenység fejlesztése és piacra jutásának elősegítése volt. A beruházás hatására széles körű szolgáltatás nyújtása vált lehetővé, egyedi, speciális igények kielégítése is lehetséges már. Lényegesen jobb, magasabb színvonalú szolgáltatás biztosításával jobb minőségű szolgáltatást tud nyújtani a vállalkozás. Az innovatív technológia beszerzése kihatott a versenyképesség fokozására is, ugyanis a gépek üzembe helyezésével a konkurenciával szemben erősödött a versenypozíció.
Összességében elmondható, hogy a vállalkozás szolgáltatási palettája tovább bővült, az új gépek beszerzésével a telephelyen eddig nem alkalmazott  megoldások is elérhetővé váltak, így a partnerek számára kínált megoldások spektruma szélesedett.

Szabó és Szabó Consulting Kft. – A Nyírfa Apartman turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése Döröskén
Tovább…

A kedvezményezett, Szabó és Szabó Consulting Kft. a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében egy 8x4x1,5 m méretű medence kiépítése, fedése, gépészetének szállítása és szerelése valósult meg.
A kedvezményezett az 1. mérföldkőig lefolytatta a beszerzési eljárást, megvalósultak a terület-előkészítési munkák, majd megtörtént a medencetest alkotóelemeinek leszállítása és beépítése, így a beruházás olyan fázisba került, amely alapján alkalmassá vált a további munkafázisok elvégzéséhez.
A 2. mérföldkőig tartó időszakban megtörtént a befejező munkák elvégzése és a medence polikarbonát fedéssel történő ellátása, valamint a gépészeti elemek (vezérlés, automata fenék- és falporszívó, hőszivattyú, LED világítás) beépítése is megvalósult. A hőszivattyú alkalmas a vízhőmérséklet 22-26 °C folyamatos biztosítására, az automata fenék- és falporszívó pedig a medence tisztítására. A fedés csökkenti a víz felmelegedéséhez szükséges energiát és a bejutott szennyeződéseket. A projekt keretében kialakított fűthető, fedett medence a nyári szezonon kívül is használható, így nő a szálláshely kapacitás kihasználtsága. A beruházás innovativitását adja, hogy a medence fűtése teljes egészében megújuló energiaforrásból, geotermikus energia hasznosításával történik.

Németh Károly – Szőlőhegyi fejlesztés Olaszfán
Tovább…

A kedvezményezett, Németh Károly a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 1 db zúzó bogyózó, 1 db félautomata palackozó, 1 db borászati szűrő, 4 db bortartály, valamint telepítésre került 4 db őshonos gyümölcsfa.
A kedvezményezett által a projekt keretében beszerzett zúzó bogyózó nagyban megkönnyíti a szőlő feldolgozását, mivel egymenetben a szőlő bogyókat elválasztja a kacsoktól így megfelelő minőségű must nyerhető ki a gyümölcsökből. A félautomata szűrő hozzájárul a megfelelő minőségű borok előállításához, amelyek szűrést követően hosszabb ideig eltárolhatóak és palackozhatóak lesznek. A félautomata palackozó rendelkezik egy szűrővel is, aminek köszönhetően közvetlenül palackozáskor is átszűrhetők a borok, valamint a gyümölcsösben termett gyümölcsökből készült gyümölcslevek is átszűrhetőek és palackozhatóak vele. A bortartályok lehetővé teszik a borok gyors, szakszerű és higiénikus kezelését, tárolását, valamint a megnövelt darabszámnak köszönhetően bővíthető a borok fajtaválasztéka, továbbá megfelelő ideig érlelhetők a borok.
A gyümölcsösbe négy őshonos gyümölcsfa került telepítésre. A Húsvéti rozmaring és Nemes sóvári alma érési ideje jól elkülönül egymástól így több hónapon keresztül élvezhető a saját gyümölcs. Csengődi csokros meggyel és Gönczi magyar kajszival bővült még a fajtaválaszték, hozzájárulva a biodiverzitás növeléséhez, az őshonos fajták fentmaradásához.
A kedvezményezett bízik abban, hogy a fejlesztés keretében megvásárolt eszközökkel jó minőségi borokat tud termelni, amellyel meg tudja kínálni családtagjait, barátait, vendégeit. A telepített őshonos gyümölcsfák magasabb betegség ellenállása miatt sokkal egészségesebb gyümölcsöket tud termeszteni, amelyek gyümölcséből később gyümölcsleveket, lekvárokat, aszalványokat tud majd készíteni. A kedvezményezett reméli, hogy rendezett birtoka másokat is motiválni fog abban, hogy szőlőhegyi gazdálkodásba fogjanak és ezáltal folytatódjon a szőlőhegy revitalizációja.

Gangel Marcell Tamás – Kerékpárszervíz kialakítása Vasváron
Tovább…

A kedvezményezett, Gangel Marcell Tamás a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozás indításának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében kerékpárszervíz kialakításához kapcsolódó eszközök kerültek beszerzésre, melyek segítségével olyan szervízt sikerült létesíteni, ahol a kerékpár ágazat modern kori igényeihez igazodva teljes körű kerékpárjavító, építő, karbantartó szolgáltatást lehet végeztetni. Innovációnak minősül, hogy olyan technikák állnak a vevők rendelkezésére, amelyek a térség üzleteiben nehezen, vagy egyáltalán nem elérhetőek. Ilyen például az eBike szerviz, amely az egyik élharcosa a kerékpáros piac fejlődésének. A projekt eredménye továbbá egy új honlap, ahol a szolgáltatás népszerűsítése valósul meg.  

„Csodaszarvas Tájpark” Közhasznú Egyesület – Áldomás pajta építése
Tovább…

A kedvezményezett, „Csodaszarvas Tájpark” Közhasznú Egyesület a „Települések fedett szabadtéri közösségi tereinek kialakítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt keretében egy új építésű, tájba illő oldalról nyitott pajta építése valósult meg. A fejlesztéssel a már meglévő épített környezeti egységbe sikerült létrehozni egy olyan új elemet, amely építészetileg is megfelelően illeszkedik és a funkciójával részben új szolgáltatásnak ad teret.  Az egyesület által szervezett programok olyan igényekre mutattak rá, melyek feltétele volt a nyitott pajta létrehozása. Segítségével a téli autentikus disznótorok, a tavaszi és az őszi gasztronómiai estek, a gyermektáborok, a hagyományőrző műhelymunkák zavartalanul megvalósíthatók. Olyan közösségi szolgáltató hely és szolgáltatás jött létre, melynek köszönhetően magas színvonalú, biztonságos környezetben van lehetőség a szabadidő hasznos eltöltésére, kikapcsolódásra. Nagymértékben javult a szolgáltatások színvonala, ezáltal nőtt a település vonzereje.

Rimóczi Péter – Táborhegyi gyümölcskertészet fejlesztése
Tovább…

A kedvezményezett, Rimóczi Péter a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében 1 db lekvárfőző, 1 db permetező és 1 db pótkocsi került beszerzésre. A Kedvezményezett 20 éve foglalkozik gyümölcstermesztéssel főállású őstermelőként és a gyümölcsök feldolgozásához szükséges géppark egy részének beszerzése valósult meg a pályázatnak köszönhetően. A lekvárfőző segítségével nagy mennyiségű lekvár (szilva, barack, cseresznye, meggy) kerül előállításra, a permetezőgép felváltotta a fáradtságos és időigényes kézi permetezést, a pótkocsi pedig nagy segítséget fog jelenteni a 3000 db gyümölcsfa betakarításában.

NaturARCH Házépítő Kft. – Hagyományos Házépítő Kft. tevékenységeinek építészeti-, mérnöki szolgáltatásokkal bővítése, fejlesztése
Tovább…

A kedvezményezett, NaturARCH Házépítő Kft. a „Nem mezőgazdasági mikorvállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében 2 db laptop, 1 db fényképezőgép, 1 db távolságmérő, 1 db vezeték nélküli multifunkciós tintasugaras nyomtató, 1 db szett walkie talkie és 1 db tervezőprogram licensz került beszerzésre, valamint kialakításra került egy honlap. A kedvezményezett tevékenységei között a fejlesztést megelőzően nem szerepelt az építészmérnöki tevékenység, ezt a szolgáltatást eddig korlátozottan tudták ellátni, melynek oka a hiányos technológiai infrastruktúra volt. A projekt során az általános építészeti, építészmérnöki tevékenységi körüket fejlesztették, mellyel a vállalkozás gazdasági működtetése kiszámíthatóbbá, biztosabbá vált. A kivitelezői munkák téltől a tavasz kezdetéig szünetelnek, a nyári időszakban is időjárásfüggőek. Az építész irodai tervezés és szakértés egész évben végezhető tevékenységek, így folyamatos, kiszámítható bevételeket eredményeznek. A két tevékenység egymást kiegészíti, lehetővé teszi az építészeti folyamatok teljes körű lebonyolítását, ügyintézését. A településen és a térségben is folyamatosan nő a tervezői, szakértői munka iránti igény.

Kám – Fedett közösségi tér kialakítása Kámban
Tovább…

A kedvezményezett, Kám Község Önkormányzata a „Települések fedett szabadtéri közösségi tereinek kialakítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében egy fedett szabadtéri közösségi tér került kialakításra. A projekt keretében egy olyan közösségi tér jött létre, ahol magas színvonalú, biztonságos környezetben lehetőség van a szabadidő hasznos eltöltésére, kikapcsolódásra, közösség tagjaival való találkozásokra, közösségi és egyéni programok megvalósítására. A kedvezényezett, illetve az önkéntes segítők együttműködésével tervezik különböző programok megrendezését, hagyományőrző programokat is felelevenítve (pl. húsvéti programok óvodás korú gyermekek számára, jótékonysági vásárok, kiállítások, kézműves foglalkozások, …) az új fedett – nyitott közösségi tér igénybevételével. A település határában lévő arborétum látogatói számára is terveznek kiegészítő programokat a közösségi tér igénybe vételével. A fejesztés hatásaként elmondható, hogy nőtt a település idegenforgalmi, valamint gazdasági vonzereje. Jó kiegészító program lehetőséget nyújt a Jeli Arborétum meglátogatása mellé. Ez az új korszerű közösségi tér pozitív hatással bír a fiatalok körébn, hiszen színteret biztosít a szabadidős tevékenységeknre, szervezett programok keretében, minőségi időtöltéssel tudják tölteni mindennapjaikat.

Horváth Zsuzsanna – Eszközfejlesztés Horváth Zsuzsanna méhészetében a termelési hatékonyság növelése és termékeink feldolgozása érdekében.
Tovább…

A kedvezményezett, Horváth Zsuzsanna a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 3 db méhész szánkó, 1 db Delta DBH 250 akkumulátoros emelő, 1 db fedelezőgép, 2 db szűrőláda, 1 db viasz, propolisz eltávolító kés, 1 db csepegtető sín, 1 db fűnyírótraktor, 1 db mézkrémesítőgép, 1 db mézszivattyű tömlővel, 1 db kannás mézmelegítő spirál, 1 db utánfutó és 1 db mobil napelem készlet került beszerzésre, valamint a kedvezményezett honlapján webshop fejlesztése valósult meg. A projekt keretében beszerzésre került speciálisan kialakított méhész szánkók, a nagy teherbírású utánfutó és a beszerzett akkumulátoros emelőszerkezet akár egy ember számára is lehetővé teszik a méhek költöztetését. A szánkón lévő felépítmény hely ad az emelőszerkezet felfüggesztésének is amellyel így a méh családok átvizsgálása gyorsabb és fizikálisan kevésbé megerőltető. A mobil napelem készlet segítségével a kedvezményezett a vándortanyáján is tudja tölteni az akkumulátoros emelő és az utánfutóhoz tartozó csörlő akkumulátorait. A beszerzett utánfutó nagy segítséget jelent a kedvezményezett számára a méztéri fiókok és a fűnyírótraktor szállításában, amellyel kényelmesebben és gyorsabban tudja a kedvezményezett rendben tartani a telephelyeit, vándortanáyáit. Az automata fedelezőgép könnyebbé-, a mézszivattyúval közösen pedig fizikálisan is kevésbé megterhelővé teszi a pergetési munkálatokat. A mézmelegítőnek köszönhetően a méz kiszerelénél nélkülözhetetlen, a sűrű méz a melegítés után így át tud folyni a sűrű szűrőhálón és tökéletes tisztaságú terméket kap eredményül a kedvezményezett. A mézkrémesítő gépnek köszönhetően a kedvezményezett könnyen tud krémmézet előállítani, aminek köszönhetően a repce mézből készített krémmézek nem keményedtek meg, kosszú idő után is kenhető állagúak maradtak és nagyon kedveltek a vásárlók körében. A webshop fejlesztéssel a kedvezményezett honlapján be tudja mutatni termékeit, valamint a vásárlók által leadott rendelést követően e-mailben értesítést kap a kedvezményezett.

Szecsődi András – Szőlőskert és gyümölcsös tisztán tartása a Petőmihályfai Szőlőhegyen
Tovább…

A kedvezményezett, Szecsődi András a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 1 db Husqvarna TS fűnyíró kistraktor, valamint telepítésre került 4 db őshonos gyümölcsfa.
A projekt keretében beszerzésre került fűnyíró kistraktorral a kedvezményezett gyorsabban le tudja kaszálni a gyümölcsfák és a szőlősorok közötti területeket, ezzel időt takarít meg, amelyet más munkákra tud fordítani. A kis traktor további előnye a kedvezményezett számára, hogy egész évben tudja használni a gyümölcsösben és a szőlőben, mivel utánfutó és egyéb kiegészítők is csatlakoztathatóak hozzá, így a karbantartási munkáknál, a szüretnél, a szőlő szállításánál, a gallyak kihordásánál is hasznát tudja venni. A kedvezményezett igyekszik nagy gondot fordítani a terület megfelelő gondozására, mivel a rendszeresen karbantartott, gyommentesített szőlőterületeken nagyobb terméshozam érhető el, így a megtermelt szőlő mennyisége növelhető.
A szőlőhegy jelenleg is bölcsője, menedékhelye az ősi fáknak, több idősebb példány is megtalálható a szőlőhegyen, valamint e fajták fenntartása a kedvezményezettnek is régóta célja. Ezért is rendelkezik több gyümölcsfával területén, amelyek állományát a fejlesztés során ültetett 4 db gyümölcsfával (2 db Nyári Kármán körte és 2 db Magyar Kajszibarack) is gazdagította. A kedvezményezett célja, hogy további szőlőültetvényeket hozzon létrehozása a jövőben. A fejlesztés másik hatása, hogy a petőmihályfai szőlőhegy régi, kisparcellás, présházas megjelenéséhez a kedvezményezett területe is hozzájárul, és a szőlőhegyre látogató turisták gondozott területet látnak minden évszakban. Ezzel hozzájárul a település arculatának rendezett megjelenéséhez, az itt élők környezetének szépítéséhez, identitás növeléséhez, a szőlőkultúra tovább éltetéséhez.

Rejtli László – Festő vállalkozás fejlesztése
Tovább…

A kedvezményezett, Rejtli László a „Nem mezőgazdasági vállalkozás indításának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került egy homlokzati állványrendszer, egy fúró-véső kalapács, egy falcsiszoló, csiszoló szett és egy festékszóró.
A projekt keretében beszerzett állványrendszer a kedvezményezett számára lehetővé teszi, hogy magasabb épületek homlokzatain is végezhessen, valamint a nagyobb felületű állványrendszernek köszönhetően adott idő alatt nagyobb felületen tud dolgozni, ami egységesebb minőség eredményez. Az állványrendszer további előnye a kedvezményezett számára, hogy az eszközök segítségével gyorsabban el tudja végezni munkáját, így lehetősége van rövidebb határidejű megbízások elfogadására is. A kedvezményezett úgy véli, hogy a megvalósított projektjének köszönhetően emelkedni fog vállalkozása jövedelemszintje, aminek köszönhetően plusz munkaerőt bevonására is képes lesz, így növelve a térségben foglalkoztatottak számát.
A fejlesztéssel beszerzett eszközök továbbá lehetőséget nyújtanak olyan ipari technológiák kipróbálására és gyakorlására, amik eddig még nem voltak jelen a településen, vagy a mikrotérségben. Több olyan innovatív építőipari eljárás létezik, ami a felületkezelés új lehetőségeit jelenti a hagyományos szakmunkákon túl. A fejlesztéssel olyan munkaeszközök, gépek, szerszámok használatát tudja a kedvezményezett bevezetni, amik eddig pl. nagyobb munkamagasságban nem jöhettek szóba, mert a megfelelően biztonságos munkavégzés szinte kizárt volt. Ezekkel aztán az eddigitől eltérő, különleges felületképzési eljárások használata válik megoldhatóvá, újszerűséget, kreativitást hozva az eddig megszokott, korlátozott lehetőségekhez képest.

Májer Bálint – Ápolt és rendezett hegyoldal
Tovább…

A kedvezményezett, Májer Bálint a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 1 db MTD Optima fűnyíró kistraktor, valamint telepítésre került 10 db őshonos gyümölcsfa.
A projekt keretében beszerzésre került fűnyíró kistraktorral a kedvezményezett gyorsabban le tudja kaszálni a gyümölcsfák közötti területeket, mint egy kézi fűkaszával, ezzel időt takarít meg, amelyet más munkákra tud fordítani. A kis traktor további előnye a kedvezményezett számára, hogy egész évben tudja használni a gyümölcsösben és a szőlőben, mivel utánfutó és egyéb kiegészítők is csatlakoztathatóak hozzá, így a karbantartási munkáknál, a szüretnél, a gyümölcsök és szőlő szállításánál, a gallyak kihordásánál is hasznát tudja venni.
A kedvezményezett az őshonos gyümölcsfák, piros pogácsa alma. és hébérkörte, telepítésével, mindamellett, hogy hozzájárul a gyümölcsfák fajtájának fenntartásához, a fák termőre fordulását követően a területen szüretelhető gyümölcs mennyiségét is növelte, és így több gyümölcslevet tud majd préseltetni, a családja és barátai egészségére.
A fejlesztés másik hatása, hogy az andrásfai szőlőhegy régi-, kisparcellás-, présházas megjelenéséhez a kedvezményezett területe is hozzájárul, és a szőlőhegyre látogató turisták, utazók, gondozott területet látnak minden évszakban. A fejlesztés így hozzájárul a település arculatának rendezett megjelenéséhez, az itt élők környezetének szépítéséhez, identitás növeléséhez, a szőlőkultúra tovább éltetéséhez.

Zrinszki János – Fejlesztéssel a fenntartásért
Tovább…

A kedvezményezett, Zrinszki János a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 1 db motoros permetező, 1 db agregátor, 1 db fűnyíró, 1 db motoros zúzó-bogyózó, 1 db 100 literes inox bortartály, 2 db 50 literes tölgyfahordó. A projekt keretében beszerzett fűnyíró nagy előnye, hogy erős motorjának köszönhetően megkönnyíti és meggyorsítja a hegy fűnyírását. Mivel a szőlőhegyen nincs áram, és a kedvezményezett korábban nem rendelkezett agregátorral, így az elektromos eszközök hegyen való működtetéséhez elengedhetetlen volt egy agregátor beszerzése. A kedvezményezett számára a szőlőhegyi munkálatok elvégzésében nagy segítséget jelentett az motoros permetezőgép beszerzése is. A kedvezményezett a meglévő gyümölcsfák mellé 12 új gyümölcsfát fát (3 Batul alma, 3 Gönci magyar kajszi, 3 besztercei szilva, 3 tüskéskörte) is telepített. Reméli, hogy a fák termőre fordulását követően a gyümölcsleveken kívül lehetősége lesz lekvárok és aszalványok készítésére is. A szőlő megfelelő és gyors feldolgozásához nyújtanak segítséget a motoros zúzó-bogyózó, az inox bortartály és a tölgyfahordók.
A projekt megvalósulásával a kedvezményezettnek és családjának több lehetősége és ideje lesz élvezni a hegyi környezetet. Gondozott birtokának példája remélhetőleg a környező elhanyagolt területek tulajdonosait is motiválni fogja a területek rendezésére, újra művelésbe vonására.

Nádasdi Horváth Építőipari Kft. – Eszközbeszerzés a Nádasdi Horváth Építőipari Kft. fejlesztése érdekében
Tovább…

A kedvezményezett, Nádasdi Horváth Építőipari Kft. a „Nem mezőgazdasági vállalkozás indításának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került egy döngölő, egy lapvibrátor, egy betonsimító, egy lehúzó gerenda, egy tűvibrátor, egy akkus fúró-csavarozó, egy akkus fúró-vésőkalapács, egy akkus körfűrész, egy akkus orrfűrész, egy fűrészgép, egy ipari porszívó, egy sarokcsiszoló, egy fúró-vésőkalapács, egy keverőgép, egy forgólézer csomag és egy kézi lézertávmérő. A kedvezményezett 2018-tól foglalkozik épületek kőműves munkálatainak, illetve épületek építésének kivitelezésével, melyre a jelenlegi felfokozott építőipari piaci viszonyok közepette egyre nagyobb a kereslet. A beszerezett eszközök nagy része akkumulátoros, kis zajkibocsátású, valamint a több eszközön is használható, csereszabatos akkumulátoroknak köszönhetően gazdaságosan üzemeltethető. Az energiahatékony eszközök alkalmazása, főként a védett természeti adottsággal rendelkező térségben a természet védelme, az ökológiai lábnyom minimalizálása, egyáltalán a környezettudatos szemlélet kialakítása szempontjából elengedhetetlenül fontos. A fejlesztés következtében a kedvezményezett olyan jellegű tevékenységekre is tud megbízást vállalni, melyeket korábban – megfelelő eszköz hiányában – nem volt lehetősége a megfelelő eszközök hiánya miatt. Az új eszközöknek köszönhetően munkafolyamatok is felgyorsíthatóak.

Nagy Károly – A szarvaskendi Király-hegy 1181 és 1184 helyrajzi számú szőlő és gyümölcsös művelését támogató eszközök beszerzése.
Tovább…

A kedvezményezett, Nagy Károly a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 1 db Alfa Ten 750 kg típusú utánfutó, 1 db benzinmotoros permetezőgép, 1 db önjáró fűnyíró. Az eszközbeszerzések mellett a kedvezményezett gyümölcsfái számát őshonos fajtákkal bővítette is.
A fejlesztés során beszerzett permetezőgép előnye, hogy sokkal kevesebb idő alatt el lehet vele végezni a szükséges feladatokat, valamint fizikálisan sem annyira megerőltető vele a munka. A kedvezményezett számára fontos volt, hogy a beszerzett fűnyíró önjáró típusú legyen, illetve fűgyűjtő kosárral rendelkezzen. A lenyesett fű nem marad vissza, hanem a többi szerves hulladékkal együtt komposztálásra kerül. Az utánfutó nagy segítséget nyújt a szőlőhegyi műveléshez kapcsolódó eszközök biztonságos szállításában.
A kedvezményezett célja a fejlesztéssel egy fenntartható szőlőművelés elérése, melyben optimalizált keretek között, saját erejéhez mérten, maga és családja részére gyümölcsöt termelhet, illetve bort állíthat elő, növelve ezzel az önfenntartó képességüket. A kedvezményezett reményei szerint a terület művelésben tartásával megállíthatóvá válik a zártkerti ingatlanok további elhanyagolása, ezzel példát mutatva a gondozatlan területek tulajdonosai számára.

Unger József – Technológiai fejlesztés a kámi hegyen
Tovább…

A kedvezményezett, Unger József a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 1 db fűnyíró, 1 db motoros permetező, 1 db bozótvágó, 1 db acéltartály, 1 db lapszűrő, 1db töltőgép, 1 db üvegmosó, 1 db csepegtető, 1 db dugózó és 1 db kapszulazsugorító. Az eszközbeszerzések mellett a kedvezményezett gyümölcsfái számát őshonos fajtákkal bővítette, amikkel célja, hogy minél kevesebb vegyszer felhasználásával egészséges gyümölcsöket termesszen.
A beszerzett eszközökkel a művelés energia- és időhatékonyabba, professzionálisabba és környezetkímélőbbé vált, a borászati eszközöknek köszönhetően pedig lehetővé vált a termények modernebb, a kor követelményeinek megfelelő feldolgozása.
A kedvezményezett tervei között szerepel, hogy a birtokában lévő terület hatékonyabb művelésével, illetve a szomszédos területek újbóli hasznosításával a családi fogyasztás mellett őstermelőként értékesítse a többletterméket, legyen szó akár gyümölcsről, akár feldolgozott terményekről (lekvár, aszalvány, bor, pálinka). A kedvezményezett reméli, hogy a fejlesztésnek közösségre gyakorolt hatása is lesz, mivel nagy problémának gondolja, hogy a zártkertek kiürülnek, elvadulnak, megszűnik bennük a termesztés mellett a közösségi összetartó erő , azonban jó példával próbál elöl járni és ez segíteni fogja, hogy mások is meglássák ebben a lehetőséget!

Freddy’s Kereskedelmi és Vendéglátó Ipari Bt. – Innovatív technológia alkalmazása a Vén Gesztenye Csárdában
Tovább…

A kedvezményezett, Freddy’s Kereskedelmi és Vendéglátó Ipari Bt. a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében egy Electrolux 6XGN 1/1 típusú kombinált kemence került beszerzésre, valamint kiépítésre került egy napelemes rendszer. A családi vállalkozás üzemelteti 1996 óta a Vén Gesztenye Csárdát. Az étterem specialitásai a magyaros-, valamint a szárnyasokból és halakból készült ételek.
A projekt keretében telepítésre került napelemeknek köszönhetően csökkennek a kedvezményezett kiadásai, ezzel hozzájárulva a vállalkozás stabilabb működéséhez.
A korábbi eszközparkkal a vendéglátó szolgáltatás csak szűk keretek között tudott működni, az étlap kínálata az egyes, korszerűtlen eszközök miatt elmaradt az elvártaktól, valamint korlátok közé szorította az éttermi szolgáltatást.
Az új sütőnek köszönhetően kiegészült a termékkínálat, az ételek elkészítési módja speciálisabb jelleget, egyediséget kölcsönöz nekik, valamint bővült a sütőipari termékkínálat is. Azon kívül, hogy az új sütővel a kedvezményezett jobb minőségű ételeket tud elkészíteni, a kapacitásának köszönhetően nagyobb megrendeléseket (Pl. céges összejövetelek, esküvők lebonyolítása, rendezvényekre kitelepülés) el tudnak látni.

Szecsődi András – Eszközbeszerzés a szolgáltatás fejlesztése érdekében
Tovább…

A kedvezményezett, Szecsődi András a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében egy típusú váltvaforgató eke került beszerzésre. A projekt keretében beszerzésre került eke az állattartási tevékenyég során előállított melléktermékként jelentkező szervestrágya kijuttatásának/bedolgozásának egyik fő eszköze is. A beruházás segítségével szolgáltatásbővítésre is sor került a kedvezményezett tevékenységeinél. A kedvezményezett közvetett célja volt, hogy a kistérségben élő emberek számára az egyedi igények felmérése után feldolgozott sertéshússal tudjon szolgálni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyértelműen kijelenthető, hogy egyre több fogyasztó fordul a helyben megtermelt egészséges élelmiszerek felé. Egyre több vásárlónál fontos szempont, hogy ismerje a termelőt, bizalmi viszonyt építsen ki vele. Kialakult egy tudatos vásárlóközönség, akik keresik a helyben előállított, minőségi élelmiszereket. A vállalkozás a projekt megvalósításával elérte közvetett célját azáltal, hogy a kistérségben élő vállalkozások, és a teljes célközönség számára elérhetővé tette a szolgáltatást. Az elért eredmény az adóerő képesség fokozása, a stabilitás őrzése, a piaci jelenlét fokozása, a kistérségi szereplők ismertségének javítása.

Krampé Pál József – „A füstölés misztériuma”
Tovább…

A kedvezményezett, Krampé Pál József a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében egy mobil hűtőkamra és egy füstölőszekrénnyel ellátott hidegfüst generátor.
A kedvezményezett által újonnan indított tevékenysége egy olyan szolgáltatást tett elérhetővé a településen, amelyre úgy a településen, mint a térségben számos irányból érkező igényt hivatott kielégíteni. A hűtőkamrába kerülő húsokat elsősorban a saját állatállományából biztosítja, valamint a településen és a közvetlen környezetében működő helyi termelőktől szerezi be. A húsárukon kívül sajtok is kerülnek a hűtőkamrába. A vendéglátó ipari felhasználásból, és a lakossági fogyasztásból fakadó helyi szükségleteket maximálisan ki tudja elégíteni a kedvezményezett a két termékcsoport tekintetében.
A kedvezményezett célja, hogy a projekt megvalósításával, a kistérségben élő vállalkozások, és a teljes célközönség számára elérhetővé tegye a szolgáltatását, és egyedi igények szerinti fejlesztését. A saját alapanyagokon kívül kiváló minőségű, helyi termelőktől származó feldolgozott hús és sajt termékeket is be tud a piacra vezetni.
A fejlesztés helyszínéül szolgáló település az adottságainak és szolgáltatásainak köszönhetően egyre nagyobb létszámú látogatót vonzz. Jelentősen hozzájárul a település népszerűségéhez az itt működő tájpark, ahol minden korosztály megtalálja a számára a gondtalan időtöltéshez szükséges feltételeket, szolgáltatásokat, valamint a településen működő egyéb vendéglátó ipari egységek, éttermek.
A vállalkozási tevékenység, hozzájárul a természeti környezet megőrzéséhez, a lakosság egészséges élelmiszerrel való ellátásához, így az egészségmegőrzéshez. Azokon a településeken, ahol minél többen foglalkoznak természetközeli gazdálkodási formákkal és helyben előállított termékekkel, vonzóvá, élhetőbbé teszi az itt lakók és a kívülről érkezők számára is a települést és környékét.

Magyarnádalja Község Önkormányzata – Fedett közösségi tér kialakítása Magyarnádalján
Tovább…

A kedvezményezett, Vasalja Községi Önkormányzat a „Települések fedett szabadtéri közösségi tereinek kialakítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében egy fedett szabadtéri közösségi tér került kialakításra. Az építmény alatt elhelyezhető színpad, székek, padok, asztalok így változatos programok, rendezvények megszervezésére alkalmas. Helyszínt tud biztosítani a település legfontosabb programjaihoz, Falunap, Autómentes nap, idősek napja, adventi előkészületek, falukarácsony, valamint a májusfa állítás utáni találkozónak is fontos helyszíne lehet a közösségi tér. A rendezvénytérnek köszönhetően a helyi tánccsoport esős nyári napokon is a rendezvénytér alatt meg tudja tartani a próbáit. A fejlesztéssel teljesült a projekt célkitűzése, hogy egy magas színvonalú közösségi tér jöjjön létre a településen, ennek köszönhetően lehetőség teremtődik a szabadidő hasznos eltöltésére, ismeretszerzésre, a közösség tagjaival való találkozásra, helyi értékek bemutatására és megőrzésére, valamint turisztikai kapcsolódási lehetőséget is biztosít.

Tavasz Zoltán – Eszközbeszerzés a vállalkozás fejlesztése
Tovább…

A kedvezményezett, Tavasz Zoltán a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében egy DABEN 250/130 típusú CNC marógép került beszerzésre. A marógép a szolgáltatási színvonal emeléséhez, és a tanulóképzés színvonalának javításához elengedhetetlen volt. A megvásárolt berendezés specifikációi révén sokszínű, szerteágazó felhasználásra alkalmas, modern technológia. Kevesebb idő alatt, az innovatív technológia kihasználásával magasabb minőségű munkát tud a kedvezményezett elvégezni és a megmaradt időben más fontos feladatokat tudunk ellátni. Egyre nagyobb a kereslet az egyedi tervezésű, kialakítású, minőségi alapanyagból professzionális megmunkálással készített bútorok, épületelemek iránt, amelyek gyártását jelentősen megkönnyíti a berendezés. A precíziós, számítógép vezérelt megmunkálásnak köszönhetően az alapanyag felhasználás kiszámíthatóbb lett, így kevesebb selejt keletkezik, így 20%-kal kevesebb alapanyag kell felhasználni, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez és így a környezetet is kevésbé terheli.

Tompa Imre – Zöldterület-kezeléshez szükséges eszközök beszerzése
Tovább…

A kedvezményezett, Tompa Imre a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozás indításának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében 1 db Ferris IS 700Z típusú fűnyíró traktor, 1 db, Ino Elite 245 típusú szárzúzó, 1 db BDU hidraulikus oldalzúzó valamint 1 db Z 69 típusú fűkasza került beszerzésre. A kedvezményezett a beszerzett berendezésekkel faipari-, zöldfelület kezelési tevékenységeket tud végezni.
Már meglévő eszközeivel el tudja végezni egy terület faanyagának kitermelését, méretre vágását és hasogatását. A többségében hasznosíthatatlan, tűzifának nem használható ágakat a zúzóval kis darabokra tudja aprítani, ami könnyen betárolható és hasznosítható, megújuló energiának minősülő tüzelőanyag. A fűnyíróval zöldfelület kezelési munkákat vállalok.
A kedvezményezett az általános karbantartási munkákon (bozótvágás, parlagfűmentesítés, favágás, metszés, sövénynyírás és gondozás, dísznövények gondozása) kívül, fontosnak tatja a gyepfelületek minden igényt kielégítő karbantartását is. Ez magában foglalja a hagyományos (parkok, lakóparkok, bevásárló központok, családi házak) és speciális gyepfelületek (pl. labdarúgó pálya) nyírását.
A zöldfelület kezelés segíti a rendezett településkép biztosítását, segít csökkenteni az elhanyagolt területek arányát ezzel javítva a településképet, és a feldolgozott anyag, mint megújuló energiahordozó tűzifaként történő hasznosítása hozzájárul a fenntarthatóság eléréséhez és káros kibocsátás csökkentéséhez.

Kemestaródfa Községi Önkormányzat – Fedett közösségi tér és sütőkemence kialakítása Kemestaródfán
Tovább…

A kedvezményezett, Kemestaródfa Községi Önkormányzat a „Települések fedett szabadtéri közösségi tereinek kialakítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében egy fedett szabadtéri közösségi tér és egy többfunkciós kemence került kialakításra. A kemence rendelkezik egy hagyományos sütő tűztérrel, egy bográcsozó hellyel és egy szalonna, kolbászsütő résszel is. A rendezvényteret több rendezvényekor tudja használni a kedvezményezett. A legfontosabb program a település életében, a Falunap, amikor a fellépők ezalatt a tér alatt tudnak majd szerepelni. Az Autómentes Nap programjai során, valamint a májusfa állítás utáni találkozónak is fontos helyszíne lehet a közösségi tér. Az új közösségi tér nagy előnye, hogy a rendezvényekre a kemencében a kedvezményezett különböző ételeket tud sütni, főzni, amikkel meg tudják kínálni a vendégeket. Ilyenek az Adventi programok és a Húsvéti előkészületek programjai, valamint az idősek napi rendezvény során nem kell külön ételt vásárolni, hanem elkészíthető a kemencében is. A közösségi tér a civil szervezetek gyűlései utáni közösség építés helyszínéül is tud szolgálni.

Gaál Benjamin – Termékelőállítás fejlesztése kertészeti gép, Jinma kistraktor beszerzésével
Tovább…

A kedvezményezett, Gaál Benjamin a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 1 db Jinma 244E típusú traktor. A kedvezményezett évek óta foglalkozik csemegeszőlő termesztésével. Hagyományos termesztési technológiával, de csemegeszőlőt állít elő. A kertészeti traktornak köszönhetően a kedvezményezett a korszerűtlen gépeit új, korszerű technológiára tudta váltani. A traktornak köszönhetően kiváltásra kerül a nagy kézimunka igényes folyamatok egy része is. A megvalósult fejlesztéssel összhangban újabb szőlőfajtákat is telepít a kedvezményezett, így növekedik termékkínálata. A megtermelt áruval helyi fogyasztói igények kielégítése a kedvezményezett célja.

Vasalja Községi Önkormányzat – Közösségi rendezvénytér Vasalján
Tovább…

A kedvezményezett, Vasalja Községi Önkormányzat a „Települések fedett szabadtéri közösségi tereinek kialakítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében egy fedett szabadtéri közösségi tér került kialakításra. A fedett közösségi tér a sportpálya udvaron került felépítésre, az épület nyugati és keleti homlokzata dísz deszka burkolatot kapott, amely tájba illővé teszi az építményt. A szabadtéri közösségi térrel megteremtődik a település rendezvényeinek, közösségi csoportjainak egy a mai kor igényeinek megfelelő, de a táj jellegét megőrző kültéri közösségi tere. Az építmény alatt elhelyezhető színpad, székek, padok, asztalok így változatos programok, rendezvények megszervezésére alkalmas. Helyszínt tud biztosítani a település legfontosabb programjaihoz, Falunap, Autómentes nap, továbbá labdarúgó mérkőzések alkalmával a nézők is használhatják. A fejlesztéssel teljesült a projekt célkitűzése, hogy egy magas színvonalú közösségi tér jöjjön létre a településen, ennek köszönhetően lehetőség teremtődik a szabadidő hasznos eltöltésére, ismeretszerzésre, a közösség tagjaival való találkozásra, helyi értékek bemutatására és megőrzésére, valamint turisztikai kapcsolódási lehetőséget is biztosít.

Kovács Attila – Présház héjazatának cseréje Újhegyen
Tovább…

A kedvezményezett, Kovács Attila a „Régi, hagyományos szerkezetű présházak felújítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében a kedvezményezett tulajdonában lévő a régi, népi építészet stílusjegyeit hordozó présház tetőhéjazatának teljes cseréjére került sor. A zsúptető, mint népi építészeti technika egyedülálló módon ökológikus, sem az előállítás, sem a használat, sem pedig az elbontás során nem igényel nagy mennyiségű energiát, vagy bármiféle mesterséges adalékanyagot, a keletkezett bontási termék pedig a természetben lebomlik. A zsúpfedeles házak megfelelő karbantartás mellett igen hosszú életűek, akár 30-40 éven át is képesek ellátni feladatukat. A fejlesztés eredményeként megújított pince épületek még több évtizeden keresztül őrizhetik a szőlőhegy hagyományos arculatát.

Kovács Ernő – Szőlőtermesztéssel kapcsolatos eszközbeszerzés
Tovább…

A kedvezményezett, Kovács Ernő a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 2 db 200l-es acéltartály, 1 db 2-fejes palacktöltő és 1 db inox zúzó-bogyózó. A korrózió álló tartályok előnyei, hogy egyrészt időtállóbbak, másrészt könnyebben tisztíthatók, mint a hagyományos hordók, továbbá kevésbé rakódik le bennük a borkő, ezáltal a bor minőségét javítják. A 2-fejes palacktöltő megkönnyíti és meggyorsítja a bor palackozását. A gép előnyei, hogy a berendezés a palackok magasságához állítható, a palackok töltési szintjét a töltőszárakon pontosan be lehet állítani, valamint a berendezés PET palackok töltésére is alkalmas. A zúzó-bogyózó felgyorsítja a folyamatokat, nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. mint a manuális eljárás. A területre továbbá 6 db, a helyi körülményekhez kifejezetten jól alkalmazkodó, ellenálló facsemete (3 db Batul alma és 3 db tüskéskörte) került telepítésre. A régi magyar és tájfajták megőrzése hozzájárul a genetikai sokféleség megőrzéséhez, a tájképi értékek fenntartásához. A gondozott, ápolt szőlőhegyi területek hozzájárulnak a rendezett településkép biztosításához, növelik a települések vonzerejét, a közösen végzett munka, és az ahhoz kapcsolódó események, rendezvények pedig közelebb hozzák egymáshoz az embereket, erősítik a közösséget.

Fa és Biobrikett Kft. – Minőségi eszközfejlesztés a Fa és Biobrikett Kft.-nél
Tovább…

A kedvezményezett, Fa és Biobrikett Kft. a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került egy Logosos B1001 típusú Szalagfűrésztelep. A szalagfűrésztelep alapfelszereltséggel 4,8 m hosszú és 1001 mm átmérőjű rönkök feldolgozására is képes, egyedi beállítási megoldásai segítségével lehetővé teszi a precíz munkavégzést. A Logosol B1001 egy kifejezetten stabil és nagy kapacitású gép, a sín erős kialakításának köszönhetően könnyedén elbírja az akár 1001 mm átmérőjű rönkök súlyát. A gép előnyei közé tartozik, hogy beüzemelése és használata jóval könnyebb, mint a más hozzá hasonló kategóriájú gépek esetében. Az eszköz működtetése során a fix skála szerint történő vágófej magasságállítás gyors és pontost vágást biztosít. Az eszköz innovativitása hordozhatóságában rejlik, így szinte bárhol működtethető és nagy előnye, hogy a nyers fa megmunkálását követően már kész piaci termék a végtermék (pl.: szarufa, léc, gerenda). A fejlesztés hatására biztosított a gazdaság több lábon állása, és javul a versenyképessége.

Hegypásztor Kör – Présházfelújítás a Hegypásztorok földjén
Tovább…

A kedvezményezett, Hegypásztor Kör a „Régi, hagyományos szerkezetű présházak felújítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében a kedvezményezett tulajdonában lévő „Gombás -pince” tetőhéjazatának teljes cseréjére és az „Öreg – pince” héjazatának élek menti javítására került sor. A zsúptető, mint népi építészeti technika egyedülálló módon ökológikus, sem az előállítás, sem a használat, sem pedig az elbontás során nem igényel nagy mennyiségű energiát, vagy bármiféle mesterséges adalékanyagot. A zsúpfedeles házak megfelelő karbantartás mellett igen hosszú életűek, akár 30-40 éven át is képesek ellátni feladatukat. A fejlesztés eredményeként megújított pince épületek még több évtizeden keresztül őrizhetik a szőlőhegy hagyományos arculatát.

Varga Zoltán – Szőlőtermesztéssel kapcsolatos eszközbeszerzés
Tovább…

A kedvezményezett, Varga Zoltán a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 2 db 200l-es acéltartály, 1 db 2-fejes palacktöltő és 1 db inox zúzó-bogyózó. A korrózió álló tartályok előnyei , hogy egyrészt időtállóbbak, másrészt könnyebben tisztíthatók, mint a hagyományos hordók, továbbá kevésbé rakódik le bennük a borkő, ezáltal a bor minőségét javítják. A 2-fejes palacktöltő megkönnyíti és meggyorsítja a bor palackozását. A gép előnyei, hogy a berendezés a palackok magasságához állítható, a palackok töltési szintjét a töltőszárakon pontosan be lehet állítani, valamint a berendezés PET palackok töltésére is alkalmas. A zúzó-bogyózó felgyorsítja a folyamatokat, nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. mint a manuális eljárás. A területre továbbá 6 db, a helyi körülményekhez kifejezetten jól alkalmazkodó, ellenálló facsemete (3 db Batul alma és 3 db tüskéskörte) került telepítésre. A régi magyar és tájfajták megőrzése hozzájárul a genetikai sokféleség megőrzéséhez, a tájképi értékek fenntartásához.

Somlai Péter – Borászati fejlesztés az oszkói szőlőhegyen
Tovább…

A kedvezményezett, Somlai Péter a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került egy Grifo DVEP20I zúzó-bogyózógép, két darab zárt erjesztőtartály, két darab úszófedeles bortartály és négy darab őshonos gyümölcsfa. A zúzó-bogyózógép előnyei közé tartozik, hogy kis helyet foglal, könnyű mozgatni, gyorsan dolgozik és karbantartása egyszerű. A gép szivattyúval rendelkezik, így rögtön a présbe juttatja a bogyózott cefrét. A gép rozsdamentes anyagának köszönhetően hosszú távon alkalmazható, nem növeli meg a bor fémtartalmát és nincs szükség karbantartó festékekre sem. A projekt keretében beszerzésre került tartályok tisztítása, mozgatása egyszerűbb, mint a hagyományos fahordóké. A tartályok alkalmasak cefrekészítésre, erjesztésre és bor tárolásra is, előnyük még, hogy üres állapotban nem igényelnek karbantartást. A terület alacsonyabb részén elhelyezkedő gyümölcsösben kerültek pótlásra az almafák. A kedvezményezett a fejlesztés keretében beszerzett új eszközökkel egyszerűbben tudja elvégezni a feladatokat, az előállított bor minősége pedig javul. A fák pótlásával pedig fiatalodik és frissül a helyi génbank.

Radev Gergő – Műemlékértékű gazdasági épület héjazatának teljes cseréje
Tovább…

A kedvezményezett, Radev Gergő a „Régi, hagyományos szerkezetű présházak felújítása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében a kedvezményezett tulajdonában lévő műemlékértékű présház tetőhéjazatának teljes cseréjére került sor. A zsúptető, mint népi építészeti technika egyedülálló módon ökológikus, sem az előállítás, sem a használat, sem pedig az elbontás során nem igényel nagy mennyiségű energiát, vagy bármiféle mesterséges adalékanyagot, a keletkezett bontási termék pedig a természetben lebomlik. A zsúpfedeles házak megfelelő karbantartás mellett igen hosszú életűek, akár 30-40 éven át is képesek ellátni feladatukat. A fejlesztés eredményeként egy sok éven át elhanyagolt nyilvántartott műemléki érték megújult, értékei továbbra is bemutathatóak maradnak és az épület még több évtizeden keresztül őrizheti a szőlőhegy hagyományos arculatát.

Simon Gábor József – Régi ízek új gépekkel
Tovább…

A kedvez­ményezett, Simon Gábor József a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került egy húskeverő, egy szeletelőgép, egy vákuumcsomagoló berendezés és egy falikaros mérleg. A kedvezményezett a szalámit, parizert és további termékeit eddig csak szálban, rúdban tudta árulni, azonban az új eszközöknek köszönhetően azután szeletelt, csomagolt árú értékesítésére is lehetősége nyílik. A fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabbá vált a húsfeldolgozás folyamata is, továbbá a piaci igényekre épülő fejlesztés által nőtt a versenyképesség. A beszerzésre kerülő eszközök nagyban megkönnyítik a napi munkafolyamatokat, javult a munkahatékonyság. A korszerű berendezések biztosítják a vállalkozás versenyképességének fokozását, a helyi gazdasági potenciál erősödését. A megfelelő minőségű és feldolgozottságú, helyi előállítású élelmiszerekre egyre növekvő belső piaci igény mutatkozik a térségben, ezt a vállalkozás a helyben készült hústermékeivel igyekszik kielégíteni. A helyi, hagyományos ízek, értékek hosszú távon fennmaradnak, a falusi értékekre épülő életforma felértékelődik.

Varga Károly – Kistermelői húsfeldolgozáshoz szükséges gépek, eszközök beszerzése
Tovább…

A kedvezményezett, Varga Károly a „Mezőgazdasági termék előállításának és feldolgozásának ösztönzése” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került 2 db nagy méretű fagyasztószekrény, egy nagy kapacitású hűtőszekrény, melegen tartó edény, asztali szalagfűrész, vákuumcsomagoló és érlelőszekrény. A fejlesztéssel a kedvezményezett célja az volt, hogy a saját tenyésztésű őshonos állatok húsának feldolgozására kistermelői keretek között lehetősége nyíljon. A kedvezményezett kistermelői nyilvántartásba vétele a projekt megvalósítása során megtörtént, így lehetősége van a sertés- és szarvasmarhahúsból készült húskészítmények előállítására, zsír és darabolt tőkehús értékesítésére. A fejlesztés hatására a kedvezményezett jó minőségű és egészséges élelmiszerrel tudja ellátni a térségi lakosságot.

Lakics Attila Imre – Mikrovállalkozás szolgáltatásfejlesztéséhez szükséges eszközbeszerzés
Tovább…

A kedvezményezett, Lakics Attila Imre a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került egy VF Venieri 2.75 típusú kotrószerelék. A projekt eredményeként így a meglévő Venieri 1.33 típusú munkagép által elvégezhető munkák bővültek, amely a fejlesztést megelőzően csak homlokrakodásra volt alkalmas, így az eddigi tapasztalatok alapján 50%-kal javult a munkagép kihasználtsága. A könnyen mozgó, kisebb munkagép kisebb környezeti károkozással tudja elvégezni a földmunkákat, mint a konkurencia nagy munkagépei A fejlesztés további előnye, hogy az eddigi feladatok elvégzésére két munkagép szállítására volt szükség, egy régi árkolóra is, így a munkavégzés helyére elegendő az új munkagép szállítása, amely rendszámmal is rendelkezik, így a településen belül önállóan is közlekedhet. A Venieri munkagép körszerűbb motorral is rendelkezik, így gazdaságosabban működtethető, mint a régi árokásó, valamint a munkagép károsanyag-kibocsátása is alacsonyabb.

Fukszberger András – Eszközbeszerzés Fukszberger András ev tevékenységének bővítése érdekében
Tovább…

A kedvezményezett, Fukszberger András a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került egy AS-Motor YAK 1040 4 WD típusú kaszálógép. 2008 óta működik a kedvezményezett vállalkozása, amely méhészeti termékek előállításával, bérfőzési szolgáltatással és zöldterület kezeléssel foglalkozik. A kaszálógéppel olyan nehezen megközelíthető, meredek dombos helyeken is lehetséges a zöldterület karbantartás, nyomvonal tisztítás ami kézi erővel nagyon lassan és nehezen lehetne megvalósítani. A gép további előnye, hogy elfér olyan helyeken, ahol nagyobb gépek nem férnének el, vagy nagy rombolást vinnének véghez. A kedvezményezett a beszerzett géppel igény szerint el tudja látni az elhagyatott telkek, gyümölcsösök, szőlőhegyek gondozását, mivel a gép képes 4 cm-es átmérőig miden fás szárú növény aprítására, valamit 15 0 cm-es magasságig a sűrű lágyszárú állományok kezelésére, ezzel javítva a táj-, és a településképet.

Pálinkakunyhó Kft. – Gyümölcsmosó-daráló beszerzése megújuló energia hasznosítással
Tovább…

A kedvezményezett, Pálinkakunyhó Kft. a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került egy MKMDK 1500 típusú daráló és egy 18 panelből álló WINAICO WST-275P6 típusú napelemes rendszer a hozzá kapcsolódó KACO típusú inverterrel. A jó minőségű cefre előállításához elengedhetetlenül fontos a tiszta gyümölcs, amennyiben az alapanyag a nem megfelelően tisztított, koszos, akkor megromlik. A mosó-daráló lehetővé teszi a gyümölcsök alapos tisztítását, mosását. A berendezés elválasztja a szennyező anyagokat, egy csigán keresztül a megtisztított cefre a darálóba jut, ahol egyneművé, könnyen keverhetővé, kezelhetővé válik. A térségben igény mutatkozik a szolgáltatásra, mivel egyre többen foglalkoznak saját szedésű gyümölcs pálinkák készítésével, azonban nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel és idővel az alapanyagok megfelelő megtisztításához. A beszerzésre került napelemes rendszer segítségével minimalizálható a működési költség.

Pulston Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. – Szolgáltatás bővítés Ledfal (videofal) beszerzése
Tovább…

A kedvezményezett, Pulston Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében 8 m² felületű hordozható videófal rendszer került beszerzésre. A kedvezményezett több mint 10 éve biztosít rendezvénytechnikát a szűkebb és tágabb térség kulturális, és egyéb kis- és nagyrendezvényeihez, falunapokhoz, bálokhoz, élő koncertekhez, cégek, szervezetek rendezvényeire. A megvalósított fejlesztés révén, (LED fal beszerzése), egy teljesen új elem került a szolgáltatási palettájukra, mellyel meg tudják sokszorozni a rendezvényeken nyújtott vizuális élményeket. Továbbá egy új kommunikációs csatornát is kapnak a rendezvény szervezői illetve a látogatóközönség.

PATAKÚT Bt. – Lábaspajta téliesítése- oldalfali és tetőszerkezeti burkolás és szigetelés
Tovább…

A kedvezményezett, PATAKÚT Bt. a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében a Lábaspajta téliesítése valósult meg. A Lábaspajta egy fa oszlopokon álló nyitott, nádfedeles építmény volt, a pajta egyik oldala már korábban elkészült, a mostani fejlesztés célja a teljes téliesítés volt. A fejlesztés keretében a kedvezményezett a Lábaspajta oldalait fa deszkaborítással és üvegportálos nyílászárókkal látta el, az oszlopok közötti kétoldali deszkafalazat közé szigetelést helyezetek el, illetve beépítésre kerültek az előregyártott nyílászárók. A mennyezet kialakítása lambéria burkolással készült.
A fejlesztés előtt erősen limitált volt a Csodaszarvas Tájpark kapacitása a november-áprilisi időszakban, mivel a Lábaspajta korábbi nyitott kialakítása miatt csak szezonálisan tudott működni.
A beruházás eredményeként létrejött téliesített rendezvényteremnek köszönhetően, időjárástól függetlenül, lehetőség nyílik céges csapatépítések, családi rendezvények, ballagási bankettek fogadására, ezáltal a Tájpark kihasználtsága is növekedik.

Szabolcs István Gergely – Gépesítés (kertitraktor) és gyümölcsfa ültetés egy letarolt szőlőhegyen Bérbaltaváron
Tovább…

A kedvezményezett, Szabolcs István Gergely a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében beszerzésre került egy Husqvarna TS138M típusú fűnyírótraktor, valamint 20 darab gyümölcsfa (batul-, húsvéti rozmaring-, jonatán-, nyári fontos-, téli piros pogácsa alma, árpával érő-, hardenpont téli vajkörte-, ilonka-, nyári kálmán-, tüskés körte, magyar kajszi-, gönci magyar barack, csengődi-, érdi bőtermő-, érdi nagygyümölcsű meggy) került beszerzésre. A fejlesztés eredményeképp a korábban elbozótosodott, majd letarolt szőlőhegyi terület újra a bérbaltavári Kisbéri-szőlőhegy szerves része lett. A sokféle gyümölcsfa telepítése a projekt tudatos célja volt, hogy bemutassa a szőlőhegyi gazdálkodás hagyományait, a hagyományos gyümölcsfák fajtagazdagságát.

Fitos Tamás – Víz-, gáz-, fűtésszereléshez új eszközök beszerzése
Tovább…

A kedvezményezett, Fitos Tamás a „Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében 1 db Makita fúró-vésőkalapács, 1 db Makita fúró-vésőkalapács csere tokmánnyal, 1 db Makita akkus ütvefúró-csavarbehajtó kofferban, 1 db Hitachi fúró-vésőkalapács (szénkefe mentes motorral), 1 db Rems hidraulikus présgép és 1 db Rems menetvágó került beszerzésre. A kedvezményezett 20 éve dolgozik a szakmában, 2018 májusától főállású víz-, gáz-, központi szerelő. A fejlesztés hatására a kedvezményezett le tudta cserélni régi- már elavult gépeit. Az új eszközök energiatakarékosabbak és kevesebb karbantartást igényelnek, továbbá jelentősen lecsökkentik az egy-egy feladat elvégzéséhez szükséges időtartamot. A fejlesztés hatására a kedvezményezett jobb minőségű, és gyorsabb munkát tud végezni, így lehetősége nyílik további ügyfeleknél munkát elvállalni.

Ferencz László – Fiatalként vidéken – Szőlőhegyi családi gazdálkodás folytatása
Tovább…

A kedvezményezett, Ferencz László a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A fejlesztés keretében a kedvezményezett 1.200 m2-es szőlőterületen a gyalogművelésről át tudott térni a korszerű kordonos művelésre. A szőlő hatékony gondozása érdekében egy akkumulátoros sövénynyíró került beszerzésre, ami megkönnyíti a zöldmetszés elvégzését. A területen található korábbi gyümölcsfa állomány (pogácsa alma, sózó körte, szilva, cseresznye, dió) a projekt keretében kiegészítésre került 10 db téli pogácsa almával.

Fukszberger Imre Lóránt – Eszközbeszerzés Fukszberger Imre őstermelőnél
Tovább…

A kedvezményezett, Fukszberger Imre Lóránt a „Hagyományos, szőlőhegyi művelés fenntartásának támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt kapcsán egy többirányú fejlesztés került megvalósításra. A terület hatékony művelését segíti a beszerzésre került fűnyírótraktor, amivel időhatékonyabbá, professzionálisabbá és környezetkímélőbbé vált a művelés. A borászati eszközpark kiegészítésre került egy 120 l-es és egy 200 l-es bortartállyal. A projekt keretében gyarapodott a gyümölcsfa állomány is 10 csemetével. Az őshonos gyümölcsfák az évszázadok alatt jól alkalmazkodtak a helyi körülményekhez, és jó a betegségekkel szembeni ellenálló képességük. A gyümölcsfákkal cél a bio-, vagy ahhoz közeli termesztési mód alkalmazása.

Musits Dezső – Informatikai és infokommunikációs eszközfejlesztés
Tovább…

A kedvezményezett, Musits Dezső a „Nem mezőgazdasági mikorvállalkozások támogatása” című felhívás keretein belül részesült támogatásban. A projekt kapcsán vállalkozását fejlesztette új eszközök beszerzésével, amelyekkel hatékonyabban és gyorsabban tudja eddigi munkáját ellátni. A modern eszközök segítségével további új ügyfelek számára tud családi házakat, műhelyeket és mezőgazdasági csarnokokat.